Tüm besin ögelerini içeren diyetler tercih edilmeli ABONE OL

Tüm gıda ögelerini taşıyan diyetler tercih edilmeli

Koronavirüs testi artı çıkmış ve tedavi sürecinde olan bir kişinin en temel ihtiyacı, bütün besin öğelerinin olduğu ve farklılık içeren bir perhiz uygulamasıdır. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu bir besin örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır.

Tüm gıda öğeleri dengeli şekilde seçim edilmeli, olası olduğunca doğal içerikler kullanılmalıdır. Kilo verme sürecindeyken virüse yakalanan bireylerin çok düşük kalorili ve eksik gıda öğeleri yer alan diyetleri bırakması önemlidir. Bu dönemde vücudun tatmin edici ve dengelenmiş beslenmesini sağlayabilecek ihtiyacın tamamını karşılayabilecek dengelenmiş diyetler uygulanmalıdır.

Günde en az 2 litre su tüketiminin tedavideki yeri çok önemli

Günde en az 2 litre su tüketiminin tedavideki yeri çok kayda değer

Testi pozitif olan ve tedavisi başlayan bireyler mevsimine uygun taze meyve, sebze tüketmeye itina göstermelidir. Perhiz planı tüm besin öğelerini içermelidir. Ayrıntılarıyla doğal besinlerden yararlanılmalı, yoğun katkı taşıyan besinlerden kaçınılmalıdır.

Bu süreçte şüphesiz ihmalkârlık edilmemesi gereken nokta değişken tüketimidir. Günde en az 2 litre istikrarsız tüketimi, hastalıkla savaşan bedeninizin toksinlerini atması için oldukça önemlidir.

Bu besinlerden uzak durun

Bu besinlerden uzaktan durun!

Bu dönemde yapılacak en büyük kusur, anlamsız karbonhidrat kaynaklarını yoğun tüketmektir. Kolay şeker ve şerbet içeren besinler, ağır yemekler, ateşle bağlantı ederek pişen besinler, fast food gibi gıdalar, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Bu vitamin ve minerallerle koronavirüsü yenin

Bu vitamin ve minerallerle koronavirüsü yenin

Koronavirüs çare sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bilhassa bir besin grubu veya öğesi kurtarıcı özellik taşımaz. Tam anlamıyla sağlıklı besin için her bir besin öğesi günlük beslenmede yer almalıdır. Buna nazaran en fazla ölçüde mutlaka alınması gereken beslenme öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.

Yağlı tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. bu nedenle gün içinde fındık, badem, ceviz tüketilmelidir. C vitamini kaynağı olan turunçgiller her gün mutlaka yenmelidir. Tatmin Edici A vitamini alımı ve güçlü bir bağırsak florası için çözünür ve çözünmez lifler, bütün tahıllı besinler ve sebzelerden tatmin edici düzeyde alınmalı, kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi fermente gıdalar perhiz içerisinde yer almalıdır.

Ihlamur, adaçayı gibi bitki çayları boğaz enfeksiyonu yoğunsa zencefil eklenerek tüketilebilir. D vitamini koronavirüs ile ilgili manâlı araştırmalara konu olan bir vitamindir. Oysa doktor onayı olmadan alınması ve kullanılması risklidir. D vitamini preparatları kullanımı için de hekime danışılmalıdır.

Belirtisiz atlatıyor olsanız da ağır egzersizlerden kaçının

Belirtisiz atlatıyor olsanız da ağır egzersizlerden kaçının

Covid artı bireylerde çalışma semptomlara emrindeki değişiklik göstermelidir. Eğer yoğun kas ağrıları ve alev varsa egzersiz yapılmamalı, daha çok dinlenmeye süre ayrılmalıdır. Ateşin olduğu durumlarda çalışma ceset ısısını artırarak hastalık seyrini ağırlaştırabilir.

Hafif semptomlu ya da semptomsuz şekilde geçiriliyorsa, düşük tempolu egzersizler yapılabilir. Yoğun çalışma programlarından kaçınılmalıdır. Yumuşak pilates bantlarından destek alınarak adale gruplarını çalıştırmaya karşın egzersizler ya da hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyüş yapılabilir.

Yürüyüş bandı bulunuyorsa günlük 20- 30 dk. yavaş tempolu yürüyüşler yapılabilir. Alıştırma vücuda hala enerjik olduğunu andıran önemli bir aktivitedir.

Koronavirüs en çok yorgunluğu seviyor

Koronavirüs en çok yorgunluğu seviyor

Bağışıklığı yükseltmek; tatmin edici uyku, egzersizin eşlik ettiği bir hayat, dengelenmiş ve kaliteli bir perhiz ile mümkündür. Bunlar bağışıklık sistemi bir puzzle gibi düşünüldüğünde olmazsa olmaz, bulunmadığında da bütünü bozan parçalar gibidir.

Koronavirüs en çok yorgunluğu sevmektedir. Özellikle maddi yorgunluklar bu sürede en az indirilmeli, uyku için ayrılan zaman artırılmalıdır. Jurnal sıradan 8 saat uyku uyunmalı ve mümkünse uyku hijyenine tartma verilmelidir. Ceset ve fikir, yeteri dek dinlenirse kendini fazla daha iyi yenileyebilir. Egzersiz yapılabildiği ölçüde hafif olarak belirli her gün yeniden edilmeli, sağlıklı kişiler için mümkünse açık ve geniş alanlarda, koronavirüs çare sürecinde ise evde ahenkli şekilde yapılmalıdır.

Bağışıklığın en önemli unsurlarından olan gıda için, eğer şahısların kesintisiz dışardan yemek yemek yeme ya da fast food tüketme alışkanlığı varsa veya çoğu kez öğün atlanıyorsa bu alışkanlıklar çarçabuk değiştirilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr