Anksiyete (Kaygı) bozukluklarıABONE OL

Anksiyete (Kaygı) bozuklukları

Yapılan incelemeler Covid-19 geçiren kişilerin minimum yarısında endişe bozukluğu belirtileri görüldüğünü göstermiştir. Hastalıkla ilgili tez canlı fikirler sıklıkla gün içinde kişinin aklına kazanç.

Birey şikayetlerinin geçmeyeceğine dair negatif düşünceleri zihninden atmakta zorlanabilir. Kişinin internet ortamında belirtileri ile ilgili uzun saatler araştırma yaptığını da sık görüyoruz.

Çarpıntı, solunum yetmezliği, bıkkınlık duygusal, ölüm korkusu, uyumakta güçlük gibi şikayetler endişe bozukluğunu düşündürmelidir. Özellikle nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler Covid-19 sonrası bir zaman devam edebiliyor.

böylece vesvese bozuklukları gözden kaçabilir. Hem böylece çok psikososyal sebepten nedeniyle Covid-19 geçirmeyen toplumda da endişe bozukluğunun arttığını gözlemliyoruz. Bu belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız, bir ruh sağlığı profesyoneline danışmalısınız.

Depresyon

Depresyon

Covid-19 geçiren kişilerin yarısında depresif belirtiler görülüyor, toplumda ise depresif şikayetlerde çoğunlukla çoğalma yaşanıyor. Mutsuzluk, hayattan keyif alamama, iştah ve uyku değişiklikleri gibi şikayetler depresyonun manâlı bulgularıdır. Yapılan çalışmalarda, depresyonun en güvenli olmayan sonuçlarından biri olan intihar davranışının da pandemi sonrasında arttığı gösterilmiştir.

Sosyal izolasyon, belirsizliğe ast kaygılar, hesaplı problemler, geçirilmiş bunalım öyküsü ve Covid-19 hastalığını ağır geçirmiş olmak manâlı tehlike faktörleridir. Kendinizde ve yakınlarınızda depresif şikayetler gözlemlediğinizde en kısa sürede takviye almalısınız.

Zararlı alışkanlıklar

Zararlı alışkanlıklar

Araştırmalar pandemi sonrası alkol tüketiminin iki kat arttığını göstermiştir. Geçmişte alkol problemleri olanlar bilhassa risk altındadır. Bu "kendini tedavi etme" çabası ciddi bağımlılık tablolarının ortaya çıkmasına niçin olabiliyor. Ayrıca alkol ve madde bağımlılığı olan kimselerde Covid-19 enfeksiyonunun daha şiddetli seyrettiğini öne süren incelemeler da mevcut.

Uykusuzluk

Uykusuzluk

Covid-19 enfeksiyonu sonrası en sık görülen bulgulardan biri olan uykusuzluk, diğer ruhsal hastalıklara ast olabileceği gibi, tek başına da görülebiliyor. Az Önce mekanizması tam olarak tespit edilmemekle birlikte, beyindeki hormonal ve biyokimyasal değişikliklerin sebep olduğu düşünülüyor.

Bu durumu ayrıntılı bir değer biçme sonucu uygun bir çare ile kontrol altına alabiliyoruz. Ayrıca pandemi döneminde genel toplumda kronik uykusuzluğun yüzde 40'lara vardığını görüyoruz. Fakat bir takım kişilerde yaşam tarzı değişiklikleri bile bu durumu düzeltmek için yeterli olabiliyor.

Travma sonrası stres bozukluğu

Travma sonrası gerginlik bozukluğu

“Sıklıkla gözden kaçan bu hastalık, bilhassa hastanede yatan ağır Covid-19 hastalarında taburculuk sonrası yüzde 90 olarak görülebilmektedir. Bilhassa yoğun bakımda tedavi gereksinimi olan hastaların, ruhsal travma yaşadığını görüyoruz. Yoğun ölüm korkusu, umutsuzluk, çaresizlik ve yalnızlık hisleri bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına katkıda bulunuyor.

Taburculuk sonrası akla istemsizce gelen ve hastane deneyimi ile ilgili kötü fikirler, kabuslar, uykuya dalmada zorluk, hatırlatıcı uyaranlardan uzak durma davranışı bir aydan uzun vakit devam ediyorsa tedaviye başvurulmalıdır. Bu rahatsızlık çare edilmediğinde kalıcı hale gelme riski taşımaktadır.

Ruhsal sağlığımızı korumanın 10 püf noktası

Ruhsal sağlığımızı korumanın 10 püf noktası

1) Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle online görüşmeler yapın
2) Bağışıklık sistemini güçlendiren yaşam biçimi benimseyin
3) Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzaktan durun
4) Dinç ve dengelenmiş beslenin
5) Günde iki litre su içmeye itina gösterin
6) Her gün aynı saatte yatağa yatıp, her gün benzer saatte kalkın
7) Hareketsizlikten kaçının
8) Ahenkli alıştırma yapın
9) Icabında profesyonel takviye almaktan kaçınmayın
10) Hobi edinin, hobilerinize vakit ayırın

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/koronavirus-sonrasi-en-sik-gorulen-5-psikolojik-sorun-6415484