Koronavirüs nedeniyle evde olduğumuz bu günlerde uzun zaman tembel kalmak anne adaylarının sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Op. Dr. Nadide Korkut, “Hamilelikte kilo artışı anne adayında diyabet gelişmesine yani anne adayının kan şekerinin yükselmesine neden olur. Annenin kan şekeri yükseldiğinde bebeğe de plasenta yoluyla fazla miktarda şeker geçişi olur. Kontrol altına alınmayan gebelik diyabeti de bebek açısından birçok olumsuz durumun oluşmasına zemin hazırlar. Bayağı doğum zorlaşabilir;  doğum esnasında bebekte omuz çıkığı, doğum travması veya asap sıkışmaları görülebilir. Ayrıca bu bebeklerde hayatları boyunca diyabet gelişme riski yükselir. Kilo artışının neden olduğu öteki bir komplikasyon da gebelikte ortaya meydana çıkan kan basıncı yüksekliği yani preeklamsidir. Preeklamsi anne adayında hamilelik zehirlenmesi denilen durumun oluşmasına, bebeğin de yetkisiz kan akışı sebebiyle gelişememesine neden olabilir” uyarılarında bulundu.

Ayda 4 kilodan pozitif olmak tehlike faktörü 

Hamilelikte ideal kilo artışının ortalama 12 kg civarında olması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Nadide Korkut “1 ayda 4 kg’dan artı elde etmek risk faktörlerini beraberinde getirir. böylece anne adaylarının kilo artışı yakından takip edilmeli ve uygun besin programı ile teftiş altına alınmalıdır ”dedi.

Hekim kontrolü ihmalkârlık edilmemeli 

Bu süreçte koronavirüs endişesi ile birçok gebenin rutin kontrollerini ihmalkârlık ettiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nadide Korkut “Gebelerin, maske ve öteki korunma önlemlerine dikkat ederek kontrollerini ihmalkârlık etmemeleri, doktor tarafından hamilelik süreçleri değerlendirilmeli, kan tahlilleri zamanında yapılmalı ve ultrasonda bebeğin durumu yakından takip edilmelidir. Bu Nedenle çıkabilecek sorunlara karşı erken dönemde aldığımız önlemlerle beğenilmeyen durumların önüne geçebiliriz” uyarısında bulundu.

Hareketsiz kalmak kilo artışına niçin oluyor 

Op. Dr. Nadide Korkut “Gebelerde kilo artışının nedenlerinden biri uzun süre dingin kalmak. Hareket, kilo kontrolünde ve bebeğin dinç gelişimi açısından önemlidir. Hareket ve somut aktivite kan dolaşımının hızlanmasına ve plasenta yolu ile bebeğe giden kan miktarının artmasını sağlar. Hareket bununla beraber kasları güçlendirerek adi doğumu kolaylaştırır. Sokağa çıkma yasağı günlerinde anne adayları konut içinde yürüyüşler ve hafif egzersizler yapmalıdır. Ayrıca hekimlerine danışarak yoga ve pilates yapabilirler” dedi.

Ev içinde yürüyüşler yapılmalı 

Dinç bir gebelik süreci için anne adaylarına önerilerde bulunan Op. Dr. Nadide Korkut  “Dinç gıda, hareket,  stresten uzakta bir yaşam tarzı ve koronavirüs korunma önlemleri ile gebelik sürecini rahat ve sağlıklı geçmek mümkün. Anne adayları protein, sebze-meyve ağırlıklı beslenmeli, karbonhidrattan uzaktan durmalı, bol istikrarsız almalıdır. Gebelik her tarafında sık görülen ödem oluşmasını durdurmak için tuzlu alımı kısıtlanmalıdır. Evde kalınan zaman zarfında ev içinde kısa yürüyüşler ve egzersizler yapılmalı, başkaca tüm önlemleri alarak toplu alanlardan uzak, sosyal mesafeye dikkat ederek açık hava yürüyüşleri de tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır fakat bebeğin sağlığı annenin sağlığı ile yakından ilgilidir” dedi.

Kaynak: www.milliyet.com.tr