ABONE OL

Sağlık Durumu Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Hasan Tezer, aşının ilk dozu yapıldıktan sonradan bağışıklık yanıtının bir şekilde uyarıldığını söyledi.

Aşı sonrası maskemizi çıkaracak mıyız

Aşı sonrası maskemizi çıkaracak mıyız?

Prof.Dr. Tezer, aşı sonrası başlıca uyarılmanın 2'nci dozdan 10 gün daha sonra en fazla düzeye geldiğini belirterek, "Bu yüzden 'Aşı yaptırdım' diye maskesiz seyahat etmek fazla içten bir teşebbüs değildir.

Birey aşı olsa da maske takmak zorundadır. 'Maskeyi çıkaracağız' diye bir algı oluşmasın. Maske takmaya devam edeceğiz.

Virüs dolaşımı devam ettiği sürece 2021 yılında da maske takmaya devam edeceğiz. 'Aşı oldum, bağışıklık yanıtım dinç, bende antikor yanıtı fazla iyi' diye maskelerimizi çıkarmayacağız.

Yalnızca maske değil, sosyal mesafemize, el hijyenimize ve topluluk alanlarda bir araya gelmemeye uyarı edeceğiz" diye konuştu.

Hastalığı geçirdiğini bilmeden koronavirüs aşısı olmak zarar verir mi

Hastalığı geçirdiğini bilmeden koronavirüs aşısı olmak zarar verir mi?

Prof.Dr. Tezer, birey eğer hastalığı geçirdiğini bilmeden aşı olursa zararlı bir durumun olmayacağını kaydederek, "Koronavirüs aşısı, önümüzdeki günlerde aşamalar halinde uygulanmaya başlayacak.

6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş olanlara aşı yapılmayacak

'6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmiş olanlara aşı yapılmayacak'

Eğer bir kişide Kovid-19 geçirdikten sonradan bağışıklık yanıtı oluşmuşsa aşı olmasına gerek kalmayabilir. Bu durumda kişinin aşı yaptırmasına gerek olmaz.

Sıhhat Bakanı da 6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlara aşının yapılmayacağını açıklamıştı. Hastalığı geçirdiniz, 6 ay sonradan bağışıklık antikor yanıtınız düşebilir, bunu biliyoruz.

Kovid-19a ikinci kez yakalananlar hastalığı neden daha ağır geçiriyor

Kovid-19'a ikinci defa yakalananlar hastalığı niçin daha ağır geçiriyor?

O dönemde kişinin bağışıklık yanıtının durumuna bakarak aşı olabilirsiniz. Hem şahısların 2'nci ya da 3'üncü kere hastalığa yakalanmalarında bağışıklık sistemlerinin fazla uyarılmasıyla ağır geçtiğini biliyoruz

Bütün virüsler için geçerlidir bu. Ne dek yüksek oranda yoğun bir şekilde alırsanız, hastalığı böylece ağır geçirebiliyorsunuz.

Bağlantı miktarınız, süreniz hastalığı ağır geçirmenize de etkin olan öteki faktörlerdir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr