ABONE OL

Kovid-19 hastalığı geçirenlerde bir takım rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Saç kaybı, bitkinlik, adale ağrısı ve fikir bulanıklığı bulgulardan bazılarıdır.

Kovid-19 geçiren bir hastanın dişi kendiliğinden düştü

'Kovid-19 geçiren bir hastanın kadınsı kendiliğinden düştü'

NewYork Times’da bu hafta yayınlanan bir makalede; Kovid-19 geçiren bir hastanın dişinin kendiliğinden düştüğü, diş boşluğunda bir kanamanın olmadığı bildirilmiştir.

Bu durumun Kovid-19 geçiren diğer hastalarda da görüldüğü belirtildi. Bu sahiden olabilir mi? Olursa neden olabilir?" diye konuştu.

"Kovid-19 virüsü ve ona ast büyüyen problemler hakkındaki bilgilerden biz hekimler de yeni yeni farkında olmaktayız" diyen Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Bu hastalığın kan damarlarını etkilediği ve organların beslenmesini bozduğu biliniyor.

Hastalığa yakalanan kişilerde, pıhtılaşma mekanizmasının dinç olup olmadığı kontrol edilir. böylece hastaların “D dimer” değerlerinin kontrolü sağlanır ve eğer bu bedel yüksekse hastalara mutlaka antikoagülan ve kan sulandırıcı ilaçlar önerilir.

Emboli, çene kemiği ve diş etlerini de etkiliyor

Emboli, çene kemiği ve diş etlerini de etkiliyor

Pıhtılaşmanın artması, hastalarda emboli (kanla taşınan tanıdık olmayan bir cismin damarı tıkaması durumu) riski yaratarak hayati organlarda oluşması halinde ölümcül olabilir.

Embolinin çene kemiği ve diş etlerini etkileme olasılığı vardır. Bu tesir çene kemiklerini ve diş etlerini bozarak diş kaybına neden olabilir.

Dünyadaki bilim insanları da Kovid-19 virüsünün diş eti ve çene kemiğindeki damarlara zarar verebileceğini ve bu organların sağlığını bozabileceğini düşünüyor" yorumunda bulundu.

Kovid-19 ağız bakımını da sekteye uğrattı

Kovid-19 ağız bakımını da sekteye uğrattı

"Çin'de yapılan bir çalışma, Kovid-19 hastalarındaki diş ve diş eti enfeksiyonlarında yüzde 50 oranında artış yaşandığını ortaya koydu" diyen Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Virüse maruz kalan kişilerde rastlanan semptomlar arasında; solunum yetmezliği, göğüs ağrısı, yüksek alev, eklem ağrıları, tat duyusunda bozulmalar, koku alamama, halsizlik, beyin sisi ve endişe gibi negatif durumlar görülebiliyor.

Günlük faaliyetlerinde zorlanmalar yaşamış kişilerin, bu fizyolojik sorunlar nedeniyle diş bakımlarına ve hijyenlerine önceki kadar itina göstermedikleri tahmin ediliyor.

İşte bu metamorfoz de kişilerde, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına yakalanma risklerini artıracaktır. böylece dişleri günde minimum iki defa ahenkli olarak florür içeren diş macunu ile fırçalamak, diş ipi, alkollü ağız gargarası kullanmak her zamankinden daha da kayda değer.

Kovid-19'a emrindeki diş ve diş eti sorunları henüz bilimsel olarak bütün açıklanamamış olsa da ağız ve nefeste kötü koku, diş etlerinde kırmızılık, şişkinlik, hassasiyet ve kanama yaşamış, ısırma sırasında ağrı, dişlerinde hareketlik, hassasiyet ve diş eti çekilmesi olan Kovid-19 hastalığını atlatmış şahısların mutlaka bir diş hekimine başvuru etmesini öneriyorum" tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr