ABONE OL

Gıda Teknolojisi Başlıca Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek yaptığı yazılı açıklamada, yılbaşının yaklaşması, akşam ve hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle kuru yemiş satın alma oranında çoğaltma yaşandığını kaydetti. 

Kuru yemişlerin normalde "sağlıklı atıştırmalıklar" grubunda olup son derece yardımcı etkilere sahip olduğunu anlatan Bölek, "Lif ve protein açısından varlıklı olan kuru yemişler keza yüksek antioksidan aktiviteye de sahiptirler.

diğer taraftan içerdikleri yağlar en ilk olarak yürek ve beyin olmak üzere böylece çok ceset fonksiyonu için fayda karşılayan omega-3 yağ asitleri açısından varlıklı bir kaynaktır.

Yapılan incelemeler kuru yemiş tüketiminin, kolesterolü, kan basıncını ve kan şekeri seviyesini devirmek gibi farklı alanlara yönlendirilmiş yararları olduğunu göstermiştir.

Keza kuruyemişler, içerdikleri lipaz doğruca yağ yakımına da asistan olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ve dünyada kuru yemişlerin tüketime sunulmadan önce belirtilmiş sıcaklıklarda ısıl işleme ast tutulduğuna dikkat çekici eden Bölek, bazı tüketicilerin daha yüksek sıcaklıklarda kavrulmuş ürünlere talep gösterebildiğini ve çifte kavrulmuş ürünleri seçim ettiğini aktardı.

Kavrulmuş kuru yemiş tüketmek vücutta bölgesel yağlanmaya neden oluyor

Kavrulmuş kuru yemiş harcamak vücutta bölgesel yağlanmaya niçin oluyor

Bölek, bireysel beğeninin devreye girdiği bu aşamada, işletmelerin alıcı taleplerini önemseyerek çifte kavrulmuş ürünleri piyasaya sürdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ancak kavurma işlemi kuru yemişlerin içerdiği kıymetli yağların, vücutta hem bel ve göbek çevresindeki yağlanmadan sorumluluk sahibi olan ayrıca de koroner kalp rahatsızlıklarından obeziteye değin varan sonuçları yer alan trans yağlara dönüşmesine yol açıyor.

böylece kavrulmuş kuru yemişleri uzun zaman tüketmenin en erken etkisi vücutta bölgesel yağlanma ile karakterizedir.

üstelik yapılan bilimsel araştırmalarda kavrulmuş kuru yemişlerde kanserojen bir bileşen olan akrilamid oluştuğu ortaya konulmuştur.

bununla birlikte kavrulma işlemi yağ yakımında etkin olan lipaz enziminin de inaktivasyonuna neden olarak kuru yemişlerin yağ brülör etkisinden faydalanmayı da engellemektedir.

Kavurma işleminin kuru yemişlerde yol açtığı bütün bu negatif etkiler göz önüne alındığında doğal bir beslenme olarak kuru yemiş tüketilmek isteniyor ise kuşkusuz ham olarak tüketilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır."

Kaynak: www.milliyet.com.tr