Lenf kanseri nedir sorusu araştırılmaya devam ediyor. Çok Hoş Hareketler 2 oyuncularından Arif Güloğlu'nun Lenf Kanserine yakalandığı ve tedavisine fazla yönde devam ettiğinini açıklanmasının gerisinde vatandaşlar Lenf Kanseri (Lenfoma) nedir, belirtileri nelerdir, neden olur sorularına cevap aramaya başladı. İşte Lenf Kanseri nedenleri ve belirtileri hakkında merak edilenler...

LENF KANSERİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenf sistemi bağışıklılık sisteminin bir parçasıdır ve vücudumuzun her uygun yer alan koruyucu bir sistemdir. Lenf kanseri ise bağışıklılık sisteminin parçalarından lenfatik sistemdeki kanserleri anlatan genel bir terimdir. Lenf dokusunun kötü huylu tümörlerine çoğunlukla verilen isimdir. Bu kanser türü ya hücrelerin çabuk fazla çabucak oluşmaları ya da lenfositlere (bir tür beyaz kan hücresi) tarafından daha uzun yaşamaları ile oluşur.

Erken tespit edildiğinde tedaviye hemencecik cevap veren bir kanser türü olduğundan en tez iyileşme lenfomada görülür. Dağıtılmış kanser türleri gibi yaşamsal yük arz etmez ve korkutucu değildir.

Birçok alt türü olmasına karşın iki ana başlıkta toplanır:

Hodgkin lenfoma (HL)

Adını hastalığı saptayan Rhomas Hodgkin'den alır. Lenf organlarını köke alır ve genellikle tek ya da birkaç lenf bezesinin büyümesi ile ayrım edilir. Hodgkin lenfomanın sebebi kesinkes bilinmemektedir. Ama kanser türleri içinde tedaviye en olumlu cevap veren kanser türüdür.

Hodgkin dışı lenfoma (HDL)

HDL, dalak gibi lenfoid dokularda, mide, bağırsak gibi organlardaki lenf dokularında veye lenf düğümlerinde oluşur. dolaşım ve bağışıklık sistemi aracılığıyla vücudun diğer kısımlarına da sıçrayabilir.

Lenf kanserinin belirtileri

En sık görülen belirtisi lenf bezlerininde (boyu, kasık ve koltuk altındaki lenf düğümleri) şişme görülür. Bir ya da daha fazla sayıda veya öbür bölgelerdeki lenf bezleri aynı anda şişebilir. Bu şişkinlikler çoğunlukla sızı yapmaz.
Lenf bezlerinin fazla şişmesi dolaşım sistemine baskı yaparak kan dolaşımında soruna yol açabilir. Böylece şişlikler kol ve bacaklara yayılabilir. Fakat fazla şişme her hastada görülmez.
Lenf bezleri ve kan damarlarının şişmesiyle sinirler baskıya maruz kalabilir. Bu yüzde el, kol ve bacaklarda uyuşturma ve karıncalanma görülür.

Ayrıca,
sebebsiz alev,
kilo kaybı,
iştahsızlık,
gece terlemesi,
deride kaşınma,
solunum yetmezliği ve öksürük,
aralıksız yorgunluk görülür.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/lenf-kanseri-nedir-belirtileri-nelerdir-lenf-kanseri-neden-olur-6468804