Manik bunalım, bunalım çeşitlerinden birisini teşkil etmektedir. Bu buhran çeşidi ırk da sıkça görülmektedir. Bunun yanı sıra tekrarlama riski de yüksek olan hastalıklardan birini oluşturur.

 Manik Buhran Nedir?

 Depresyon bir insanın ruh sağlığında meydana gelen bozukluğu ifade eder. Buhran hastalığı günümüzde en yaygın olan psikolojik hastalıklardan birisini oluşturmaktadır. Depresyona giren birey sosyal ortamlara armoni sağlayamaz, aile ortamında düzenli 1 aile üyesi olamaz. Ve bunun yanı sıra kendisini mutlu bir insan olarak görmez.

 Bunlara ilave olarak depresyonun insan üstünde yarattığı birçok tesir bulunmaktadır. bununla beraber yapılan çalışmalar sonucunda yaşamı baştan başa bunalım hastalığına yakalanmış ya da bunalım döneminden geçmemiş insan sayısı yok denecek değin eksik olmaktadır. Bunun yanında depresyon çeşitlerinden birisini de manik buhran oluşturmaktadır. Manik depresyonun diğer bir adı iki uçlu duygu şart bozukluğudur. Bu rahatsızlık iki farklı dönemden oluşmaktadır. Bir ruhsal bozukluk halidir. Bu hastalığın iki farklı döneminden birisini mani dönem, diğerini ise bunalım dönemi oluşturur.

 Birey bu iki dönem aralarında iyileşiyor gibi gözükebilmektedir. Bunun yanı sıra bu iki dönem birbirine en ince ayrıntısına kadar zıt, farklı özellikler halinde görülür. Eğer hasta mani döneminde ise daha çok şen, mutlu olmaktadır. Ama bu neşe ve mutluluk çok aşırıya kaçan bir haldedir. Kişi depresyon döneminde ise mutsuz, dertli, çaresiz, umutsuz bir şekilde hisseder. Manik depresif bozukluğun depresyondan farkı yukarıda anlattığımız üzere 2 öbür dönemden oluşması, bu iki öbür dönemde de bambaşka belirtiler göstermesidir.

 Manik Bunalım Belirtileri Nelerdir?

 Hastalıklar maddi ve psikolojik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bir Takım hastalıklar ise keza somut hem de psikolojik olarak meydana gelebilmektedir. Bunun yanında bu hastalıkların karşılıklı özelliği hepsinin rahatsızlık süresince bir takım belirtiler göstermesidir. Manik bunalım hastalığının da belirtileri bulunmaktadır.

 Bu rahatsızlık iki öbür dönemden meydana geldiği için bu iki öbür dönemde görülen belirtiler birbirinden ayrılır. Bu iki dönemden birini manik dönem, diğerini ise bunalım dönemi belirtir. Manik dönem belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Enerji artışı, özgüven yüksekliğe, sağlıklı hissetme, pratik bir düşünme, gösterme açısında iyimserlik, bayağı zamandan artı söylev, fazla sevinç, neşe halinde artma gibi belirtileri bulunmaktadır.

 Bunun yanı sıra buhran dönemi belirtileri manik dönemin tam tersi şeklindedir. Bu belirtiler şekilde kendini gösterir: Enerjide düşüklük, öz güven konusunda sıkıntı yaşama, tavır konusunda gönülsüzlük, sosyal ortamlara girmek istememe, içine kapanma, mutsuzluk hali, bitkin kavrama, odaklanamama sıkıntısı, durgunluk gibi belirtiler bu dönemde kendini göstermektedir.

 Manik Depresif Bozukluk Nedenleri?

 Manik depresif bozukluk değişik nedenlerden nedeniyle oluşabilen bir psikolojik hastalıktır. bununla birlikte bir ruhsal bozukluk olarak da adlandırılır. Bu hastalık kişinin ara sıra kalıtımsal şekilde bu hastalığa alabilmesine sebep olmaktadır. Bilhassa ailesinde bu hastalığı taşıyan bir birey varsa kişiler bu hastalığa yakalanabilmektedir. Bunun yanına sıradan hayat akışı içinde yaşanan travmalar da o hastalığın oluşumunda etki gösterebilir.

 Manik Depresif Bozukluk Tedavisi

 Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak niçin oluştuğu saptanır. Sonrasında bir psikolog veya psikiyatri eşliğinde tedaviye başlanır. Çare bir ilaç tedavisi olabilmektedir. Bunun yanına ahenkli olarak terapi görmesi de gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/manik-depresyon-nedir-manik-depresif-bozukluk-belirtileri-nelerdir-6431451