Soğuk havaların yaklaşması ile beraber kullanmaya gereklilik duyulan kalorifer temizliği manâlı bir durumdur. Bunun uygulanmasıyla temizlenen ve bakımı yapılan kalorifer petekleri sene içerisinde daha verimli bir şekilde çalışmaya başlar. Bu temizliğin düzenli bir şekilde iki senede bir defa yapılması veya yaptırılması evin ısınması açısından önemli olacaktır. Isınabilmenin basit bir ayla gelmesi için kalorifer peteklerinin temizlenmesi gerekir. Kirlenen kalorifer petekleri, istenen ısıyı vermeyecektir. Kış mevsiminde düzenli şekilde kullanıldığından ötürü temizleme işleminin yaz mevsiminde yapılması tavsiye edilmektedir.

Kalorifer Peteği Arıtma Nasıl Yapılır?

Kalorifer peteğinin temizliği için öncelikle yapılması gereken en manâlı adım; kombinin kapatılarak tesisat içerisindeki suyu boşaltmak olacaktır. Suyun boşaltılması için balkonda ya da banyoda yer alan tahliye vanalarını uygulamak gerekir. Tüm su boşaltıldıktan sonradan temizleme için kullanılacak malzemelerin tatmin edici olmasına dikkat edilmelidir.

Temizlik Maddesi, temizlik bezleri, kova, seçim edilecek kimyasal temizlik maddeleri, kalorifer peteği için özel üretilen fırçalar ve tek kullanımlık örtüler göstermek yardımsever olabilir. aynı zamanda kullanılmayan havlular da kalorifer temizliğine yardımcı olabilir. Kalorifer temizliği için öncelikle süpürge yardımıyla kalorifer peteğindeki tozları olabildiğince elde etmek gerekir. sonradan içerisinin temizlenmesi gerekir.

Suyun adamakıllı boşaltılmasıyla beraber kombi peteklerinin rekor kısımları açılarak sistem borusu ile bulunan bağlantılar ayrılmalıdır. Açılacak boşluktan kalorifer peteği için özel üretilen fırça kullanılarak borunun içerisinde olan ve biriken pislikler yere açılan tek kullanımlık örtü ya da havlu üzerine boşaltılmalıdır. Duvardan sökülmüş olan petek, banyo içerisinde kimyasal temizlik maddeleri ile yıkanabilir.

İçi boşaltılan ve kirlerden temizlenen peteklere, boru girişlerinden hortum yardımıyla su tutmak gerekebilir. Öteki boşluklardan temiz su gelene kadar bu işlem yenilenmelidir. Kalorifer peteklerinin paslanmasını durdurmak namına petekler kuru bez desteğiyle kurulanabilir. Petek, bitmiş duvara konulmadan önce ardındaki yer alan duvar kirliyse temizlenmesi epeyce önemlidir.

Petekler Temizlenmezse Ne Olur?

Kalorifer peteklerinin ısıyı sürükleyici bir şekilde yayması için, peteklerin içerisindeki borulardan aralıksız şekilde sıcak su akışı devam etmelidir. Bu sayede oda içerisine ısı yayılır. Ama borularda yer alan nem, kaloriferde zaman içerisinde kir ve pas birikmesine, bu yüzden de boruların dibine çökmesine niçin olacaktır. Çökmüş olan bu birikintiden ötürü tıkanan borular, peteklerin yeteri değin ısınmamasına ve aynı zamanda ısıyı yaymamasına niçin olur.

Eğer kalorifer petekleri bu kirlerden ve birikintilerden arındırılıp temizlenmezse, evdeki uygun ısı elde edilemez. Dürüst bir biçimde ısıtılamayan evde normalden daha fazla enerji harcanacağı için de doğalgaz faturası olağandışı derecelerde gelebilir. Kalorifer peteklerinin temizlenmiş olduğu petekler ile kombi az çalıştırılsa zeka ev fazla daha pozitif ısınacaktır. Bunun yanı sıra kombi pompası daha eksik çalışacağından, kombinin ömrü uzatılmış olur. Aynı şekilde kombiye uzaktan olan radyatör zeka daha iyi ısınacaktır.

Nitelikli bir dökümden yapılan bununla birlikte nitelikli kimyasal karışımlarıyla boyanan kalorifer peteklerinin çürümesi fazla zordur. Ama radyatöre titiz bir biçimde bakım yapılamaz ve kullanılmaz ise çürüme problemiyle karşısında karşıya kalmak mümkün olabilir. İlk önce peteklerin üstüne kuşkusuz nemli ya da ıslak kumaşlar yerleştirilmemelidir. Bu şart kesintisiz nem yaratacağından paslanmalar niçin olabilir. Petek temizliğine dair verilmiş olan tüm öneriler ve yöntemler, peteklerin çürümesini önleyen yollardandır. Peteğin ömrünün azalmasına neden olan en önemli husus kireç ve pasın içerisinde olması olarak belirtilebilir.

Kalorifer Petekleri Hangi Durumda Temizlenmelidir?

Kalorifer petekleri;

- Filtreleri devamlı tıkanıyorsa,
- 2 sene ve üstünde temizlenmemişse,
- Peteklerin ısıyı iyi dağıtmıyorsa,
- Kombi ayarı yüksek olduğu durumda ısı yaymıyor ise kalorifer petekleri temizlenmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kalorifer-petegi-temizleme-nasil-yapilir-petekler-temizlenmezse-ne-olur-6411394