Mide bulantısı genelde üşütme, grip gibi hastalıklardan ya da zehirlenme kaynaklı olarak gerçekleşir ve tedavisinde kullanılan o kadar çok usul bulunmaktadır.

 Mide Bulantısının Sebepleri

 Mide bulantısının öyle fazla sebebi olabilir. neredeyse her cins rahatsızlığa alt olarak mide bulantısı gerçekleşebilmektedir. Yani mide bulantısına bakarak aracısız olarak bir hastalık tespiti yapmak laf konusu değildir. Peki, mide bulantısı hangi sebeplere bağlı olarak gerçekleşebilir? Mide bulantısı sebeplerini şu şekilde listeleyebiliriz:

Gıda zehirlenmesi veya aşırı baharatlı ve yağlı yiyecekler,

Aşırı içki tüketmek,

Gebelik,

Fazla akışkan kaybı,

Mide ve bağırsak enfeksiyonları veya gastrit, reflü ve ülser gibi mide hastalıkları,

Kandaki kalsiyum miktarının yükselmesi,

Baş dönmesi fena kokular veya araç ve deniz tutması,

Psikolojik rahatsızlıklar,

Kullanılan herhangi bir ilacın yan etkisi,

Kan Basıncı veya şekerin ani düşüşü,

Migren, beyin tümörü veya kafaya alınan şiddetli darbe,

Bir Takım kanserler,

Çölyak hastalığı,

Bağırsak tıkanıklığı veya safra kesesi taşı,

Apandisit,

İç kulak hastalıkları,

İleri aşama böbrek yetmezliği,

Kalp krizi,

Radyasyon terapisi,

Genel anestezi.

Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

 Mide bulantısından kurtulmak için o kadar fazla yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin arasında önceden beri alternatif tıpta kullanılan geleneksel yöntemler daha yaygındır. bununla beraber çağdaş tıpta da kullanılan öyle fazla yöntem bulunur. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Yapılabilecekleri şe şekilde sıralayabiliriz:

En yaygın kullanılan usul havasız bir ortamdan pak hava alınabilecek bir ortama geçmektir. Derin nefes elde etmek ya da nefes egzersizleri yapmak mide bulantısının geçmesine yardımcı olabilir.

Tuzlu kraker ya da tuzlu herhangi bir şey tüketmek midenizi rahatlatabilir.

Bir zaman uzanmak ve tembel kalmak mide bulantınızı engeller.

Eğer mide bulantısı sebebi deniz tutması ile bakışları ufuk çizgisinde odaklamak bulantıyı engelleyecektir.

Eğer vücudunuzda fazla su kaybı varsa da mideniz bulanabilir. Bu yüzden bolca su tüketmek midenizin sağlığını yerine getirecektir.

bununla birlikte sık midesini bulanan bir insansanız, mide bulantınızın gerçekleşmemesi için bir takım önlemler alabilirsiniz. Bu önlemlerin başında şunlar gelmektedir:

Fazla yağlı ve baharatlı besinler tüketmekten sakınmak,

Ulaşım araçlarında ters koltuklara oturmamak,

Sigara ve alkol tüketimini azaltmak, kafein tüketimini dengelemek,

Yemekten sonra fazla hareketli eylemlerde bulunmamak,

Yemek yerken acele etmemek, yavaş yemek ve yavaş içmek,

Rahat kıyafetler giymek,

Tekerlek üzerinde bulunan koltuklara oturmamak.

Eğer yukarıda sanılan önlemleri kendi hayatınıza da uygularsanız, ciddi hastalıklardan kaynaklanmayan mide bulantılarınızın önüne geçmiş olursunuz.

 Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

 Mide bulantısını devretmek için geçmişten günümüze kadar öyle çok yöntem kullanılmıştır ve bugün de kullanılmaya devam etmektedir. Mide bulantısına iyi gelen o kadar çok beslenme, karışım ve hap bulunmaktadır.

 Mide bulantısına aleyhinde en fazla kullanılan besinlerden biri limondur. Limon gün içerisinde bir suyun içerisine karıştırılacak sık sık tüketilmedir. Ama aşırı asidik yapısıyla sorunlara sebep olabileceğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Haşlanmış patates tüketmek mide bulantısını geçirmek için kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Mide bulantısına iyi gelen öteki şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Nane limon çayı. Nanenin miktarına dikkat edilmelidir. Aşırı nane de mide bulantısı yaratabilir.

Papatya çayı. Demlendikten sonradan sıcak olarak değil, ılık olarak tüketilmelidir.

Tuzlu leblebi ya da kraker gibi tuzlu yiyecekler.

Az yağlı tavuk suyu çorbası.

Mide bulantısı protein yetersizliğinden kaynaklanıyorsa, fındık gibi proteinli kuruyemişler tüketilebilir.

Zencefil çayı. bununla beraber yemeklerde de zencefil kullanılabilir.

Eğer mide bulantısı regl döneminden kaynaklanıyorsa, bu durumda tarçın tüketilmesi önerilmektedir.

Mide bulantısının tedavisinde yaygın olarak rezene çayı da tüketilmektedir.

Eğer hasta mide bulantısının yanında bundan başka mide ağrısı çekiyorsa, bu durumda da uygulayabileceği bir takım yöntemler bulunmaktadır. Mide ağrısına iyi gelen şeyleri şu şekilde listeleyebiliriz:

Fazla yağlı veya baharatların sindirilebilmesi için elma sirkesi tüketebilirsiniz. Elma sirkesi sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklanan mide bulantısını ve mide ağrısını önler.

Doğal yoğurt harcamak midenizi rahatlatacaktır. Çünkü yoğurdun probiyotik özelliği vardır ve bağırsak florasında gerçekleşen problemleri çözmede etkilidir.

Mide Bulantısı Hapı ve İlacı Nedir?

 Mide bulantısının tedavi edilmesi konusunda piyasada pek çok hap ve hap bulunmaktadır. Ama bu ilaçlar ve haplar şüphesiz doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Huysuz halde mide bulantısı ortadan kaldırılmaya çalışırken, ortaya daha ciddi sorunlar çıkabilir. Eğer geçmeyen ve durmadan yaşadığınız bir mide bulantısı sorununuz varsa, herhangi bir ilaç kullanmaya başlamadan önce bir doktora başvurmanız epeyce önemlidir.

 Modern tıbbın ilerlemesiyle birlikte artık ciddi hastalıklardan kaynaklanmayan mide bulantıları ufak bir ilaç ile geçirilebilmektedir. Diğer Taraftan bu hapların çoğu hasta için de alt etkisi bulunmaktadır. Ama mide bulantısının hangi sebepten kaynaklandığını bilmeden de bir ilaç tüketmek dürüst değildir. Bu yüzden kullanılacak ilacın ilk kez bir hekim kadar reçete edilmiş olması gerekmektedir.

 Eczanelerde reçeteniz olmadan da alabileceğiniz probiyotik ilaçlar veya mide bulantısı ilaçları bulunur. Lakin bu ilaçlar içerisinde yer alan herhangi bir maddeye alerjiniz bulunabilir. Dolayısıyla bu ilaçları uygulamak için de bazı test ve tetkikler yaptırmanız gerekmektedir. Çünkü ilaçlar birçok zaman içlerinde alerjen maddeler barındırmaktadır. Bu sebeple eğer siz vücudunuzun nelere alerjisi olmadığını bilmiyorsanız, bu ilaçları kullanarak vücudunuza diğer herif sıhhat sorunları ortaya çıkarabilirsiniz.

Kaynak: www.milliyet.com.tr