Molluskum contagiosum hastalığının etkeni; Poxvirüs olup, bulaşıcı ve yaygın viral deri enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Enfeksiyon, çoğu süre 15 yaş altındaki çocukları etkiler. Cildin herhangi bir uygun çıkmakta olup kollarda ve bacaklarda daha fazla görülür. Genellikle sızısız olan döküntüler, kaşıntıya niçin olmazlar. Birçok süre 6-12 ay içinde müdahale olmadan iz bırakmazlar ve kendi kendine iyileşirler. bununla birlikte kimi durumlarda iyileşmesi 4 yıl kadar sürebilmektedir. 

 Molluscum Contagiosum Nedir?

 Molluscum contagiosum; bulaşıcı ve yaygın viral cilt enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Cilt üstünde şişkin, inciye benzer nodüller meydana kazanç. Her yaşta görülmesine rağmen, daha çok çocukları etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık genelde, birkaç ay içerisinde herhangi bir tedavi olmadan iyileşen ve oldukça zararsız bir koşul olarak bilinir. bununla beraber, bu durumun vücuda yayılması oldukça yaygındır. Bundan ötürü bütün anlamıyla ortadan kalkması 18 aydan daha artı sürebilmektedir. 

 Molluscum Contagiosum Belirtileri Nelerdir? 

 Genel Olarak; Molluscum Contagiosum'un tek bulgusu; cildin üzerinde sert, küçük ve şişkin lekelerin bulunmasıdır. Lekeler ağrılı olmasa da kaşıntılı olabilmektedir. Lekeler, ufak gruplar şeklinde gelişerek, vücudun emin bölgelerine yayılmaktadır. Fazla sık olarak kasıklarda, dizin peşinde veya koltuk aşağıda bulunurlar. 

 Molluscum Contagiosum Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Molluscum Contagiosum, kendi kendini kısıtlamasından ötürü bireyin her daim tıbbi öğüt alması gerekli değildir. Bireyin; boyunda ya da yüzünde büyük lezyonlar, bulunan bir cilt hastalığı ya da virüsü dağıtım durumu varsa tedavi öğüt edilebilir. Çare alternatifleri ise;

 - Kimyasal Tedavi Yöntemi: Doktor; keskin metal aleti, fenole ya da podofiline batırılarak, her bir Molluscum'a sıkar. Lekeler patlayarak, içerikleri boşaltılır.

 - Kriyoterapi: Lekelerin dondurulması namına basınçlı akıcı spreyler kullanılır. Her leke üzerine 10 saniye kadar dondurulmaktadır veya nokta ve etrafındaki cilt üzerinde buz tabakası oluşana dek devam eder. Kimi vakit birkaç seansa gereksinim vardır. 

 - Lazer Tedavisi: Molluscum Contagiosum’un tedavi edilmesi adına darbeli ve yoğun lazer ışınları kullanılmaktadır. 

 - Kazıma Tedavisi Yöntemi: Lekenin, olası olarak lokal hissizlik ile kazınması işlemi olarak tanımlanabilir. 

 Molluscum Contagiosum, tedavisi bu şekilde yapılabilir. 

 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/molluscum-contagiosum-nedir-belirtileri-nelerdir-molluscum-contagiosum-tedavisi-nasil-yapilir-6436011