Obezite hastalığının teşhis ve tedavisinde yalnızca kiloya değil gövde kitle endeksine bakılır. Bu sınıflandırmaya kadar her kilolu insan obez olarak tanımlanmaz. Yükseklik - kilo uyumu ve bel çevresi ölçümü de hastalığın hangi evrede olduğunu belirlemede kullanılır. 

Morbid Obezite Nedir?

Obezite, karoser kitle endeksine (BKİ) tarafından üç türe ayrılır. Akut Obezite adıyla da tanıdık Morbid Obezite, BKİ'i 40.5 - 50 aralığında olan olan hastaları kapsa. Vücutta yüksek oranda yağ birikmesi sonucu, birçok semptom aynı anda görülür. Uyku apnesi nedeniyle sıkça uykusundan uyanmak kalır. Beslenme ve uyku düzeni olmadığı için ivedi yorulma ve kronik halsizlik semptomları da ortaya çıkar. 

Morbid obezite, bilirkişi yardımı alınması ve tedavi edilmesi gereken güvenli olmayan bir hastalıktır. 2021 verilerine göre son 10 yıl içerisinde Avrupa ve Amerika'da obezite oranları %23 oranında attı. Hastalığın en büyük risklerinden biri ise çocuklarda görülme sıklığının yetişkinlere oranla 3 kat pozitif olmasıdır. 

Yürek damar hastalıkları, solunum yetmezliği ve hipertansiyon gibi birçok hastalığa niçin olan morbid obezite, 

Kimlere Morbid Obez Denir?

Hastalığın ikinci evresinde olan morbid obez denir. Hastalığın üçüncü ve son evresi ise Süper Obez olarak tanımlanmaktadır. 

Morbid obeze niçin olan faktörlerin başında yanlış beslenme alışkanlıkları geliyor. Tek tip gıda, şeker ve karbonhidrat içerikli gıdaların fazla tüketilmesi ve az hareket etmek, temel nedenleri aralarında yer alır. başkaca genetik aşinalık da hastalığın görülmesinde önemli bir etken. 

Morbid obezite iyice çare edilebilir bir hastalıktır. Ama kronik hastalıklar grubunda yer aldığı için tekrar nüksedebilir. Bunun için tanı konmuş şahısların besin alışkanlıklarını değiştirmesi ve alıştırma programlarına uyması gerekir. Gözlem aşağıda tutulması gereken morbid obezite, önlenebilir ölüm nedeni olarak nitelendirilmektedir. 

Morbid Obezin Olağan Obezden Farkı Ne?

Morbid obezde, normal obeze kadar semptomlar fazla daha belirgindir. Hasta yürümekte, merdiven çıkmakta ve çalışma yapmakta zorlanır. Birçoğunda yalnızca maddesel değil ruhsal belirtiler de görülür. Sürekli yalnız kalma ricası ve depresyon, en yaygın görülen semptomlar arasında yer alıyor. 

En büyük farkı ise hastalığın ölümle sonuçlanma riskinin bulunmasıdır. Vücutta biriken yağlar, kalp krizini riskini arttırır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/morbid-obezite-nedir-kimlere-morbid-obez-denir-normal-obezden-farki-ne-6434206