ABONE OL

Günlük hayatımızda kullandığımız bir takım malzemeler hastalıklara davetiye çıkarıyor. Teflonun kimyasal ismi politetrafloraetilendir. Teflonun bilhassa mutfak eşyalarında kullanıldığı bilinir fakat bunun yanı sıra kumaşlarda, ameliyat aletlerinde de görebiliyoruz.

Teflon için fazla pozitif sezgi var. Kansere neden olan maddelere biz kanserojen maddeler diyoruz. Bunun üstünde bir süre sonra tehlike faktörü varsa bir takım araştırmalar yapılır. Tıpta böyle bir şey bildirmek için ilk kez kanıtlanması gerekir. Teflonla alakalı günümüze değin üretilmiş belli delil yoktur.

Fazla yüksek dozda teflona maruz bırakılmış hayvanlarda karaciğer kanseri, testis tümörü, meme kanseri, pankreas kanserinin görüldüğü ortaya konmuş. Bunlar hayvan deneyleri için geçerli. İnsanlarda az önce böyle bir egzersiz yok.

Geriye Doğru dönük çalışmalara bakıldığında bazı teflon maddelerine maruz kalarak çalışan kişilerde testis tümörü riskinin arttığını görüyoruz. Ancak gerçi belirli bir delil yok. Olası bir risk faktörü zarfında ele alınabilir. bu nedenle ‘Teflon tavalar veya tencereler kanser yapar’ gibi gösterişli bir tümce koymak basit değil. Elimizde böyle bir kanıt yok fakat riski arttırıcı bir niçin olarak ele alabiliriz. Maruziyeti azaltmak rasyonel olabilir.

Bozulmuş maddeler de kansere gösteri çıkarabiliyor. Bozulmuş maddelerin kullanılmaması gerekir. Sadece mutfakta yok, fabrikalarda da bu cins maddelere maruz kalarak çalışan kişilerde birtakım kanser türleri görülebiliyor.

Kanserin nedenlerine baktığımızda sigara en önemlisidir. Içki, 8 kanserden minimum birinin nedenidir. Gıda bozukluğu, bilhassa de obezite riskini artırmaktadır. Bedensel aktivitenin az üretilmiş olması, sebze meyvenin az tüketiliyor olması Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilmiş faktörlerdir. Plastikler de kansere etkilidir ve muhtemel olduğunda tüketimini azaltmak gerekir.

Katkı maddeli içecekler de ayrıca hormonal bozukluklara hem de kansere yol açma riski taşır. Gelecek dönemde bunların ne getireceğini bilmiyoruz. Yalnızca kimyasal maddeler değil, viral enfeksiyonlar da buna neden olmaktadır. Çevre kirliliğinde en önemli etmen etmen plastik maddelerdir. Bunlar doğada yüzyıllar her tarafında kalarak değil olmayarak canlıların, bitkilerin, hayvanların da maruziyeti sonrasında çevre kirliliğine de niçin olmaktadır.

Kaynak: www.milliyet.com.tr