Çok az sayıda cerrahın kullanabildiği bir yöntem olan robot yardımlı cerrahinin çoğu yönden laparoskopik cerrahiye göre daha iyi olduğunu söyleyen Anadolu Sıhhat Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, "Robotik cerrahi, cerrahi girişimlerde dokulara minimal düzeyde hasar veren tekniklerin ve ekipmanların kullanıldığı bir cerrahi tekniktir. Robotik cerrahi laparoskopik cerrahinin sahip olduğu az sızı, kısa yatış süresi, iyi kozmetik sonuçlar gibi bütün faydalara sahiptir. Robotik cerrahinin kozmetik sonuçları da çok iyidir.” dedi.

Laparoskopik cerrahi

Robotik cerrahinin ileri seviye bir laparoskopik cerrahi olarak da düşünülebileceğini belirten Kartal, "Temel egzersiz prensipleri laparoskopik cerrahi ile benzerdir. Ilk Önce karın duvarında 4-5 adet 8 mm'lik delikler açılarak karın içi karbondioksit gazı ile şişirilerek çalışma için bölge oluşturulur. sonra bu deliklere robotik cerrahi için özel olarak tasarlanan ve karın duvarına zarar vermeyi engelleyen özel robotik kollar takılır. Hareket kabiliyeti yüksek bu kollar yardımıyla ameliyat yapılır.” açıklamasında bulundu.

Ameliyat sırasında açılan deliklerden birine yüksek çözünürlüklü kamera takılıp bu kameranın ameliyat görüntülerini cerrahın ameliyatı yaptığı konsola ve ameliyat yatağının başında bulunan büyük bir monitöre aktardığını vurgulayan Kartal, "Ameliyata iki cerrah girer. Bu aşamadan sonra birinci cerrah yerini deneyimli bir yardımcısına bırakarak hasta başından ayrılır ve kendisi için tasarlanan özel bir konsola geçer ve ameliyatı oradan verdiği komutlarla yapar. Cerrahi konsol, robot ile ilgili tüm ayarların yapıldığı ve cerrahın özel el aletleri vasıtasıyla ameliyatı gerçekleştirdiği birimdir. Cerrahın hareketleri robotun kollarına yansır ve robot kollarının ince hareketleri, sıcacık alanda basit egzersiz kabiliyeti bir uçtan bir uca ameliyat gerçekleştirilir” dedi.

Robotik cerrahinin kullanıldığı tedaviler

Robotik kameranın üç boyutlu ve yüksek kalitedeki görüntüsünün, ameliyatı yapan cerraha çıplak gözleriyle ameliyat yapıyormuş hissi verdiğini söyleyen Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, "Hatta büyütülmüş görüntü bir uçtan bir uca insan gözünün zorlukla seçebileceği yapıları bile daha net bir şekilde görmeyi sağlar. Robotik kolların bilek kısmı insan bileğine aynı şekilde hareket kabiliyetine sahiptir. Hatta yüksek derecede hareket kabiliyeti ile insanın el bileğinden daha fazla hareket yeteneğine sahiptir. Sıcacık alanlarda bile, bu hareket yeteneği tamamen robotla çoğu şiddet cerrahi operasyon kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu aletler aynı zamanda adaleli aletler olduğu için özellikle fazla şişman yani obez hastalarda alıştırma kolaylığı sağlar. Bu bahsi geçen bütün özelliklerle robotik cerrahi, cerrahın cerrahi işlemleri yüksek doğruluk ve keskinlikle yapmasını sağlar. Özet Olarak; modern teknolojinin tüm olanaklarını sunan robotik cerrahi morbid obezite ve herif 2 diyabetin cerrahi tedavisinde güvenle kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/obezite-ameliyatlarinda-robotik-cerrahi-1.html