Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Dayi, “Koronovirüsün halen kesinleşmiş bir tedavisinin olmaması ve süreçle ilgili belirsizliklerin devam etmesinin insanlarda korku, vesvese, mutsuzluk, öfke gibi duyguların oluşmasına niçin olmakta. Salgın sürecinde buhran, endişe bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu görülebilir” dedi.

Takıntılı fikir ve davranışa dikkat!

Bu rahatsızlığın obsesyon ve kompulsiyonların eşlik ettiği ruhsal bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ali Dayi, “Obsesyon, kişinin abuk subuk ya da aşırı bulduğu oysa sürekli olarak zihnini meşgul eden hafıza veya dürtüler olarak tanımlanmaktadır. Kompulsiyon ise obsesyonların neden olduğu kaygıyı azaltmaya karşın tekrarlayıcı tavır ve zihinsel eylemlerden oluşmaktadır. Obsesif kompulsif bozuklukta bulaşma/rahatsızlık obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu, kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu, simetri ve ahenk obsesyonu ve kompulsiyonu, cinsel obsesyonlar ve dinsel obsesyonlar bulunabilir" ifadelerini kullandı.

'Salgın sürecinde vesvese artışı olabilir'

Özellikle bedenine ya da kıyafetlerine bakteri/virüs, leke, idrar gibi beden salgıları ya da kimyasal maddelerin bulaştığına dair obsesyonu olan kişilerin bu dönemde, şüpheli temas olmasa bile virüs bulaştığına dair yoğun kaygı taşıdığına uyarı çeken Ali Dayi, ‘‘El yıkama gibi temizlik kompulsiyonlarına ayrılan zamanda artışlar olabilir. Obsesif kompulsif bozukluk tanısı olan kişilerin bir kısmının, virüsün kendilerine bulaşmasından dolayı kaygı duyarken, bir kısmının da virüsü başkasına bulaştırmaktan nedeniyle yoğun bir üzüntü hissettiğine şive yapan Dr. Dayi, “Hem el yıkama sürelerinin 20 saniyenin fazla üstünde olmasının veya günün büyük bir kısmını temizlik kompulsiyonlarına ayırmalarının koronavirüsün bulaşma ihtimalini öne sürerek normalleştirebilir ve bu girişim obsesif kompulsif bozukluk tedavisine olumsuz olarak yansıyabilir” dedi.

'Fiziki mesafeler iletişime engel değil'

Uzman Psikiyatrist Dr. Ali Dayi, obsesif kompulsif bozukluğu olan kişiler için şu önerilerde bulundu:

- Psikiyatri hekimi tarafından önerilmiş olan ilaçlarınızı ahenkli olarak kullanmaya devam edin. Keza tedavinizi aranjör hekim ile görüşmelerinizi belirlenen aralıklarla sürdürün. Klinik mülâkat yüz yüze yapılamaz ise internet tabanlı uygulamalar kullanılarak bu görüşmeler yapılabilir.

- Her gün bir kez edinmek şartıyla koronavirüsün bulaşma, korunma ve çare süreciyle ilgili güncellemeleri takip edin. Virüsle ilgili bilgileri Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye Sağlık Bakanlığı veya Türk Tabipler Birliği gibi güvenilir kaynaklardan edinmeye çalışın. bunun dışında jurnal olgu sayıları, vefat sayıları gibi bilgilere maruz kalmamaya dikkat edin.

- Koronavirüs tanısı aldıysanız tedavi amaçlı size bahşedilen ilaçları, OKB tedavinizi düzenleyen psikiyatri hekimine bildiriniz.

- Akciğerlerinizin ve bağışıklık sisteminin sağlığı için sigarayı bırakın. Içki kullanımını sınırlayın.

- Besin, egzersiz ve uyku düzenine dikkat edin.

- Endişe ile üatesinden gelmek için gevşeme (kas ve nefes egzersizleri) egzersizleri yapabilirsiniz. Kas gevşeme ve nefes egzersizi videosuna Türkiye Psikiyatri Derneği'nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

- Akraba ve arkadaşlarla telefon ve/veya online görüntülü görüşme ile iletişime devam edin. Bedensel mesafeler iletişime engel değildir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr