Ortodontik tedavi nedir, ne kadar sürerABONE OL

Ortodontik çare nedir, ne kadar sürer?

Ortodonti tedavisinde hedeflenen, diş-çene-yüz bölgesindeki bozuklukların oluşmasını önlemek, mevcut bozuklukların ilerlemesini önlemek ve çare etmek, kusursuz estetik ve işlevsel işlev (ısırma, çiğneme, hitabe, gülme) kazandırmaktır. Tedavinin ne kadar süreceği, vakanın durumu ve hastanın yaşına tabi olarak 6 ay ila 36 ay aralarında değişir.

Ortodontik tedavi sadece çocuklara mı uygulanır

Ortodontik tedavi yalnızca çocuklara mı uygulanır?

Toplumda ortodontik tedavilerin sadece çocuklara uygulandığı ile ilgili bir idrak var. Ancak dişlerin yer değiştirmesi her yaşta mümkündür.

Yani isteyen 8 yaşındaki çocuğunun çıkmayan dişleri için bu tedaviyi alabilirken benzer anda kendi dişlerinin arasındaki boşlukları da ortodontik çare ile kapattırabilir.

Ortodontik tedavinin yaş olarak üst sınırı yoktur. İhtiyacı olan herkese her yaşta uygulanabilir.

Sert ve temizlenmesi zor yiyeceklere dikkat

Sert ve temizlenmesi baskı yiyeceklere dikkat!

Dişlerin üstüne yapıştırılan tellerin hasar görmeden, kırılmadan, dişlerin yüzeyinde durması başarılı bir çare için çok önemlidir. Bu sebeple tüketilen gıdalara itina gösterilmelidir.

Çare boyunca bir takım gıdalardan uzakta durmak ya da bu gıdaları ufak parçalara ayırarak yemek gerekiyor. Bu yiyecekler aralarında; kuru yemiş, sert şekerler, elma, ayva gibi meyveler, cips, sakız, lokum gibi dişlere ve braketlere yapışabilecek, temizlenmesi kuvvet olan gıdalar, asitli içecekleri sayabiliriz.

Tedavi edilmezse bu problemlere yol açıyor

Tedavi edilmezse bu problemlere yol açıyor

Yaşın ilerlemesiyle birlikte dişlerdeki düzensizlikler artabilir. Yani uzun dönemde dişlerinin görünümü, estetik açıdan kişileri daha fazla rahatsız eder bir hal alabilir.

Daha Aşağı dişlerin ve üst dişlerin birbirlerine paralel olarak düzgün kapanmıyor olması, çene eklemlerine olması gerekenden daha pozitif zorlama yapmasına sebep olup uzun dönemde ağız açıp kapama kısıtlamaları, çene kilitlenmesi gibi problemlere yol açabilir.

Dişlerinde ahenksizlik olan şahısların, bu düzensizlikten dolayı diş araları ve dişlerin bazı yüzeyleri daha baskı temizleneceğinden, çürük oluşumu ahenkli diş dizisi olanlara kadar daha artı olabilir.

3 yaşında diş hekimine, 7 yaşında ortodontiste götürün

3 yaşında diş hekimine, 7 yaşında ortodontiste götürün

çoğunlukla hastalar köpek dişlerinin yukarıda kaldığı, şiddetli çapraşıklık durumlarında uzmanlara danışıyor. Bu seviyede işaret bir şart yoksa ortodontik sorunlar geç yaşlara dek ayrım edilemiyor.

Kişiler genellikle "Bu yaşta çare olamam" diyerek ortodontik tedaviyi erteliyor ya da tedaviden vazgeçip mevcut olan şekilde kalmayı tercih ediyor. Bazıları da sağlıklı dişlerini kestirerek yedek yaptırmak durumda kalıyor.

Biz uzmanlar, anne-babaların çocuklarını 3 yaşında diş hekimi, 7 yaşında ise ortodontist kontrolüne götürmelerini öneriyoruz. İdeal olarak 6 ayda 1 kez, en fazla senede 1 kere diş doktoru kontrolüne gidilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr