2020  yılı bütün dünyaya yeni bir bakış açısı getirdi. Ülkemizde de alınan tedbirler zarfında evde kalma süreci ile beraber aile içi ilişkiler, çalışma hayatı, gündelik yaşam oldukça etkilendi. Bu durumu yeni deneyimler ve yaşam tecrübeleri olarak değerlendiren Sevgi Keleş, 2021 yılında sürecin artan bir şekilde yeni normale dönmesini umarak, konut içi ilişkilerin nasıl iyileştirilebileceğinin tüyolarını verdi. 

Konut içi dinamikler değişti

Evden çalışmaya geçildiği, bütün bireylerin evde olduğu ilk günlerde ırk konunun olumlu taraflarına odaklandılar. Hobilere zaman ayrıldı, çocuklarla evde yeni etkinlikler yapıldı, evler tekrar düzenlendi. Sürecin uzaması ise kişilerde sıkıntı ve aile bireylerine karşısında tahammülsüzlük oluşturdu. İnsan zihni inşa olarak olumlu şeylere kolay alışırken, negatif şeylere alışması süre alır. Kesintisiz kapalı ortamda kalan aile bireyleri kendilerini yalnızlaşmış, anlaşılmayan, sorumlulukları tek başına üstlenen gibi hissedebilir.

Sürecin sebebi eşiniz veya çocuklarınız değil 

Yaşamın her alanında olduğu gibi burada da empati belirlemek aile içi ilişkilere kavrayış getirecektir. Yeni bir bakış açısı geliştirerek evdeki bütün yaş grubundan kişilerin de benzer şekilde bunaldığı ve eski hayatını özlediği düşünülmeli. Evdeki iletişimi dengelemeye çalışarak aileler çatışmalardan kendilerini koruyabilir.

Kendinizi ifade ederken net olun 

Ev içi iletişimde kişiler birbirlerinden isteklerini, taleplerini açıklama ederken net ve kavranabilir olmalı. Karşımızdaki kişinin bizi kendiliğinden anlamasını, isteklerimizi tahmin etmesini beklemek defalarca mümkün olamayabiliyor. 

İlk adımı siz atın 

En tehlikesiz yer olan evler ve aile ortamlarında süreçle mücadelede zorlanan diğer aile bireylerinden beklemeden güzel gelişmeler meydana getirmek, jest gerçekleştirmek, anlayış uygulamak, yararlı edinmek konusunda birincil atım atılmalı. İyi niyetlerle atılan adımlar konut ortamını yumuşatacaktır. 

Kendinize süre ayırmaya çalışın

Kişiler kısa da olsa dinlenip rahatlayabilecekleri, kişisel bakımlarını yapabilecekleri kendilerine has zamanlar oluşturmaya çalışmalı. Gizli ve hoş görünmek için dışarı çıkmak beklenmemeli. Güne motivasyonu yüksek başlatmak için dış görünüşe ve bireysel bakıma uyarı edilmeli. Bu durum sabrı ve diğer aile fertlerine olan anlayışı da beraberinde artıracaktır.

Birlikte iş planı yapın

İyi bir iş bölümü olabilmek ve herkesin kendisine ayırabileceği bir süre kalması için özellikle eşler kendi arasında meslek bölümü planı yapmalı. Yaş gruplarına uygun bir şekilde düşünülmüş işlere çocukları da dahil etmek ailede bütünlük oluşturmaya tezgâhtar olur. Gün ve hafta süresi için yapılacak işlerin, kimin hangi işi yapabileceğinin, ebeveynlerin görüşme saatlerinin önceden konuşulması gerginlik yaratıcı belirsizlikleri azaltacaktır. Bu şart şahısların kendilerine süre kalması için fırsat oluşturacaktır.

Çocukların ihtiyacı yetişkinlerden ayrı 

Yetişkinlere gürültü, dağınıklık, güçlük gibi gelen bir fazla tavır çocukların rahatlama ve enerjilerini atma şekli. Birçok oyun çağında olan çocuklar da minimum yetişkinler kadar sürecin olumsuzluğunu yaşıyorlar. Onlara sürecin geçici olduğu anlatılmalı ve imkanlar elverdiğince çocukluklarını  yaşamaları özendirme edilmeli. Rahatça oyun oynayan ve ebeveynlerince görünürde çocuklar iş birliğine daha meyilli olacaklardır. 

Aile içi değerler unutulmamalı 

Aile içi değerler arasında sevgi, tutku, kavrama, özür arzu etmek, teşekkür etmek gibi olumlu tutumlar yaşatılmalı. Aile bireyleri birbirlerine dargın deha olsalar, olumsuzlukları bir kenara bırakarak;  içinden birlikte geçilen bu engebeli süreçte birbirlerine muavin olmalı, destek olmalı ve sevgilerini ifade etmeliler. 

Tarihte ve dünyanın bir çok yerinde insanların negatif konularla baş etmesi gereken durumlar yaşandı. İçinden geçtiğimiz bu dönemin de geçici olduğunun bilinciyle önce aile sağlığı sonradan da aile içi iletişimin korunması için çalışılmalı. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr