Periton ve yumurtalık yüzeyinin fetal gelişimdeki benzer hücrelerden kaynaklanması, yumurtalık kanserine benzemesindeki en bariz nedendir. Periton kanseri birçok süre erken dönemde semptom vermemesinden nedeniyle rahatsızlık ilerlemiş evrelerde saptama edilir. Karın zarındaki lenfatik ve kan damarlarının fazla olması nedeniyle erken bölüştürme eğilimindedir.

Periton (karın zarı) Kanseri Nedir?

Periton nedir özet olarak; üreme organlarını, karaciğeri ve sindirim sistemini örten iki katlı bir zardır. Epitel hücrelerinden oluşur ve görünürde organları çevreleyen bir bandajla benzerdir. İki katmanlı bir membrandır ve membranlar arasındaki az miktardaki akıcı, organları korur, birbirlerine yapışmadan birbirlerine aleyhinde serbestçe hareket etmelerini sağlar. Diğer bir takım kanserler peritona yayılabilir, fakat periton kanseri peritonu oluşturan hücrelerde başlar (birincil periton kanseri olarak adlandırılır).

Periton (Karın Zarı) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanseri ile periton kanserinin aynı olduğu noktalardan biri, her iki hastalığın da çok sinsi olmasıdır. bu nedenle bu kanser türlerine "gürültüsüz rahatsızlık" da denir. Mide kanseri, son aşamasına gelene değin asemptomatik olabilir. İleri aşamalarında;

● Kesintisiz idrara çıkma
● Sürekli karın ağrısı
● Karında şişkinlik
● İştahsızlık, yemek yerken dolgunluk duygusal
● Kabızlık, bağırsak hareketlerinin değişmesi
● Olağandışı vajinal kanamalar
● Karında hissedilen bir kitle olması
● Kilo kaybı belirtileri
● bununla birlikte, rahatsızlık ilerledikçe "asit" dediğimiz karın bölgesinde su birikebilir. Bu bununla birlikte mide bulantısı ve kusma şikayetlerine de neden olabilir.

Periton (Karın Zarı) Kanseri Neden Olur?

Periton kanserinin nedeni belirsizdir. bununla beraber, bazı şahısların periton kanseri riski taşıdığı düşünülebilir. Karın kanseri;

● Yaşın ilerlemesi, 60 yaşın üzerinde edinmek,
● Kalıtımsal faktörler
● Meme kanseri geçmişi
● Obezite
● Endometriozis

Periton (Karın Zarı) Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Periton kanserinin tedavisi, kanserin yeri, kanserin evresi ve kişinin genel sağlığı gibi birçok faktöre alt olacaktır. Çare seçenekleri şunları içerir:

● Ameliyat
● Kemoterapi
● Hedefe karşın kanser ilaçları
● Radyoterapi
● Destekleyici / Palyatif Bakım

Periton (Karın Zarı) Kanseri Nasıl Tanı Edilir?

Karın kanserinin hastalar kadar tanınması zordur. bu nedenle rutin jinekolojik muayeneler çok önemlidir. Tetkik sonrasında doktor şüphelenirse kan ve görüntüleme testleri yapılabilir. Bu noktada doktorların hastanın tıbbi geçmişini dikkatle değerlendirmesi ve periton kanseri belirtilerini dikkatlice saptama etmesi çok önemlidir. Bu, büyük ölçüde doktorun mesleki veri ve tecrübesiyle ilgilidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/periton-nedir-periton-karin-zari-kanseri-neden-olur-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-6440049