Polen alerjisi nedirABONE OL

Polen alerjisi nedir?

Polen alerjisi, ağaçlardan, yabani otlardan ve çimlerden etrafa yayılan bir takım polenlere bağışıklık sisteminin aşırı bir tepki vermesi sonucu oluşur. Bu polenlerde bulunan bir takım proteinleri zararlı bir istilacı olarak görebilen bağışıklık sistemi bir mücadeleye girişir ve bu mücadelenin sonucunda alerjik reaksiyon ortaya çıkar.

Polen alerjisi ne zaman başlar

Çiçek Tozu alerjisi ne süre başlar??

Polen alerjileri çoğunlukla bahar ayında başlar. Ama öteki aylarda da polenlerini etrafa yayan bitki örtüsü vardır ve bu bitkilerin polenleri de sağduyu kişilerde alerjik reaksiyona niçin olabilir. Bazı kişiler polen alerjisinden belirtilen mevsimlerde etkilenirken bir takım kişiler ise sene her tarafında etkilenir ve belirtileri yaşayabilir.

Alerji sezonu daha erken başlayabilir çünkü...

Alerji sezonu daha erken başlayabilir çünkü...

Alerji hastaları çiçek tozu sorunlarına yabancı değildir. Fakat şimdi iklim değişikliği sebebiyle çiçek tozu mevsimi daha uzun sürüyor ve her zamankinden daha erken başlıyor. Daha yüksek sıcaklıklar çiçeklerin daha erken çiçek açmasına neden olurken daha yüksek karbondioksit seviyeleri de daha artı polen üretilmesine niçin olur.

Çiçek Tozu, yüzlerce kilometre yol kat edebilir, değişen hava koşulları ve değişen nesil dağılımlarıyla insanların "yeni" çiçek tozu türlerine yani vücudun alışılmış olmadığı polene maruz kalması olası ışık halkası kazanç.

Polen alerjisinin belirtileri nelerdir

Çiçek Tozu alerjisinin belirtileri nelerdir?

Polen alerjisi olan kişilerde belirtiler değiştirme gösterebilir. Bir Takım kişilerde polen alerjisi günlük hayatı etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Çiçek Tozu alerjisinin tipik belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

-Sulu mukuslu burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, aksırık

-Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, tahriş,-Ağız ve boğazda yanma, kaşıntı,

-Kaşıntılı kulak kanalları,

-Kuru öksürük (bilhassa geceleri), hırıltılı solunum, nefes almada zorluk (astım),

-Atopik dermatitin kötüleşmesi, nadir durumlarda kurdeşen, kızarıklık,

-Yorgunluk, uyku bozukluğu, baş ağrısı.

Polen alerjisinin tedavisi var mı

Polen alerjisinin tedavisi var mı?

Çiçek Tozu alerjisinin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar mevcuttur. Oysa bu ilaçlar alerjik reaksiyon oluşmasını önleyebilecek ilaçlar değildir. Çiçek Tozu alerjisinden kaynaklanan belirtilerin hafiflemesine, kişinin günlük hayatına rahat bir şekilde devam etmesine yardım etmek için bu ilaçlar kullanılabilir. Mesela antihistaminik ilaçlar, burun spreyleri, göz damlaları gibi ilaçlar, belirtilerden kaynaklanan hastalık hissini azaltmaya asistan olabilir.

Alerji aşısı polen alerjilerinde etkili sonuçlar verir mi

Alerji aşısı polen alerjilerinde etkili sonuçlar verir mi?

Çiçek Tozu alerjisi olan çoğu birey ilaçlardan iyice verim alamaz. Bunun yanı sıra kesintisiz ilaç kullanımı istenmeyen birtakım durumlara da yol açabilir. Bu noktada, bu kişilere immünoterapi yani alerji aşısı yapılabilir. Alerji aşısı, alerjik reaksiyonun şiddetini önleme ya da azaltmaya asistan olan uzun süreli bir tedavidir. Bu tedavide maksat, vücudu alerjene duyarsız hale getirmektir. Alerjen özünden oluşturulan aşı, kademeli olarak hastaya verilir ve belli bir sürenin sonunda hastanın alerjen maddeye duyarsız ışık halkası gelmesi hedeflenir.

Polen alerjisi olanlar ne gibi önlemler alabilir

Çiçek Tozu alerjisi olanlar ne gibi önlemler alabilir?

Çiçek Tozu alerjisinden kaçınmak için ilk kez hangi polenlere aklıselim olduğunuzu öğrenmeniz yararlı olacaktır. Bu sayede belirtilerinizin ne süre ortaya çıkacağını öngörebilir ve tedbir alabilirsiniz. Polen alerjisi olan şahısların alabileceği bir takım önlemler şunlardır:

-Hava durumu raporları genelde polenlerle ilgili veri içerirler. Hava raporlarını takip edin ve çiçek tozu sayısının yüksek olduğu zamanlarda olası olduğunda dışarı çıkmaktan kaçının.

-Çiçek Tozu sayısı yüksek olduğunda kıyafetleri ve yatak örtülerini dışarıya kurutmaktan kaçının.

-Alerji mevsiminde evde ve arabanızda pencereleri ve kapıları kapalı tutun.

-Dışarıdan eve geldiğinizde duş alın, saçınızı yıkayın ve kıyafetlerinizi değiştirin.

-Gözlerinizi korumak için gözlerinizin etrafını saran güneş gözlüğü takın.

-Polen sayısının en yüksek olduğu sabah, akşam ya da gecenin erken saatlerinde parklar ve tarlalar gibi çimenli alanlardan kaçının.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/polen-alerjisine-karsi-rahat-etmek-icin-alinabilecek-onlemler-6443737