Değiştirme isimleri uygulandıkları bölgeye uygun çeşitli isimler almaktadır. Diş protezi, üçgenin taban olmayan kenarı protezi, kol protezi, çene ve yüz protezi, saç protezi gibi ayrı bölgelere uygulanan bambaşka yedek çeşitleri vardır.

 Değiştirme Nedir?

 Protezler vücutta değişik organların yerini almaktadır. Ancak uygulandığı bölgedeki organın bütün olarak işlevini yerine getiremezler. Sadece çok az bir şekilde işlevsel olarak insanlara muavin olmaktadır. yine de protezler insanların psikolojilerinin yükselmesini sağlamaktadır. 

 Protezler farklı maddelerden üretilebilir. Vinil, kauçuk, akrilik, titanyum, porselen, altın, titanyum bu maddelerden bazılarıdır. Organ hasarı bölgesinde mekanik muhafazakârlık bulunuyorsa protezler bu bölgeye mekanik tutuculukla takılabilir. Ama böyle bir şey mümkün değilse kıskaç, kanca, sap, klemp, kroşe gibi bambaşka elemanlar yardımı ile protezler vücuda tutturulabilir. Bunun yanına bir takım yapıştırıcılar ile de bu operasyon gerçekleşmektedir.

 Hangi Durumlarda Protez Kullanılır?

 Protezler özellikle dişlerin yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Ağız içerisinde yetersiz diş bulunması durumunda ağıza takılıp çıkarılabilen yedek dişler yapılabilmektedir. Günümüzde diş hekimleri kadar yapılan değiştirme dişler daha doğal bir görünüme sahiptir.

 İki çeşit değiştirme vardır. Bunlar bütün protezler ve bölümlü protezlerdir. Diş hekimleri dişlerin yapısına göre en yerinde protezi seçmektedir.

 Tam değiştirme, diş etine yerleştirilmektedir. Burada diş eti rengine eş bir akrilik de kullanılmaktadır. Üstteki protezlerde, protezin üst bölgesi damağı da kaplayacak şekilde yerleştirilmektedir. Daha Aşağı yerine koyma bölümlerde dilin basit bir şekilde oynaması için beygir nalı görünümünde üretilmektedir. 

 Yerine Koyma üretilmeden önce hastanın ağız kısmından bir model oluşturulmaktadır. Protezin üretiminin ardından ağız içerisine uygulaması yapılmaktadır. 

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/protez-nedir-hangi-durumlarda-protez-kullanilir-6468099