ABONE OL

Vücudun en fazla enerji ihtiyacı olan iki sistemin bağışıklık ve sindirim sistemi olduğunu andıran Dyt. Merve Öz, iki sistemin aynı anda çalışmasının fazla da mümkün olmadığını, sindirimi durdurmanın bağışıklığı aktive ettiğini söyledi.

Bağışıklığı aktifleştirmek için mutlaka sahura kalkın

"Bağışıklığı aktifleştirmek için mutlaka sahura kalkın"

Ramazan ayı içerisinde de sahurla iftar arasında geçen sürede bağışıklık sisteminin aktive olacağını ama vücudun strese girmemesi için mutlaka sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Bilirkişi Diyetisyen, Bilirkişi Klinik Psikolog Merve Öz şöyle konuştu:

Sahura kalkılmadığında yaşanan uzun süre özlem sebebiyle ceset strese gireceğinden, bu koşul bağışıklığın düşmesine neden olabilmektedir. bu nedenle Ramazan ayını; iftar, iftarla sahur aralarında 1 ara öğün ve sahur edinmek üzere 2 asıl, 1 ara öğün ile geçirmekte menfaat var.

Sahurda hafif ve doyurucu yiyecekler tercih edin

"Sahurda hafif ve doyurucu yiyecekler tercih edin"

Sahurda olası olduğunca bütün besin öğelerini içerecek bir sofraya oturulması gerektiğini söyleyen Dyt. Merve Öz, "Besleyici bir çorba, yumurta, peynir, zeytin, yeşillik, salatalık, domates ideal olacaktır. Yulaf/siyez ezmesi severler sahurda bu seçeneği değerlendirebilirler. Lakin en hoş protein kaynaklarından biri olan yumurta, yulaf/siyez ezmesinin yanında tüketilmeli" dedi.

Tüm vücut sisteminin çalışması için iftarla sahur arasında su için

"Tüm cisim sisteminin çalışması için iftarla sahur arasında su için"

Dinç bir bağışıklık sistemi için su olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Tüm gövde sistemlerinin çalışması için suyun gerekli olduğunun altını çizen Dyt. Merve Öz, "Su, toksinlerin vücuttan atılmasına, besinlerin hücrelerimize taşınmasına, bakterilerin ve virüslerin etkisiz ülkü gelmesine asistan olur.

bu nedenle Ramazan ayı her tarafında iftarla sahur aralarında yeterli miktarda su içmeye çalışın. bununla beraber yeterli su alınmadığında, çay ve kahve de vücuttan su atımını hızlandıracağı için vücuda zarar verebilir. Ramazan ayı baştan başa olabildiğince nehir ve kahve tüketiminizi azaltıp daha fazla su tüketmekte fayda var" diye konuştu.

Antioksidan almak için ara öğünde meyve yiyin

"Antioksidan edinmek için ara öğünde meyve yiyin"

Meyvelerde oldukça çok yer alan antioksidan moleküllerin hücreli hasarını önlemeye tezgâhtar olarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini andıran Dyt. Merve Öz, şu bilgileri verdi: Meyvelerde yer alan yüksek lif oranı sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırarak bağırsaklarda bulunan yardımcı bakteriler için yerinde etraf oluşturur. Bağırsaktaki yararlı bakterilerimizin sayısı ne değin artı ise bağışıklığımız da bir öyle enerjik olur. 

Ramazan içeceğiniz kefir olsun

"Ramazan içeceğiniz kefir olsun"

 Kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler doğru kefirin bağışıklık güçlendiren fazla bariz bir etkisi olduğunu anlatan Dyt. Merve Öz, "Bağırsak florasını aranjör kefir, ramazan ayında yaşanan konstipasyon (kabızlık) probleminin giderilmesine de tezgâhtar olur. Hem kefirin glisemik indeksinin düşük olması ve yüksek protein içeriği ile midede uzun zaman kalarak tokluk şehvetli sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

İftar sofrasında mutlaka salata olsun

"İftar sofrasında mutlaka salata olsun"

Orucu açarken yiyecekleri sınırlandırmak her ne kadar şiddet olsa da dinç bir Ramazan aşmak ve muhakkak kilo almamak için bir takım noktalara dikkat edilmesi gerektiğini andıran Dyt. Merve Öz şunları anlattı: Orucu açıp çorbanızı yedikten daha sonra 15 dakika ara verin. sonradan başlıca yemeğe geçin. Beynimize doyma sinyali 20 dakika daha sonra gittiği için iftarda yemek öncesi duraklamak, yavaş yemeği sağladığı gibi porsiyon kontrolünü de kolaylaştırır.

Hem başlangıcı çorbayla yapmak doyma hissinin başlamasını ve kan şekerinin ani yükselmesine engel olacaktır.  Ayrıca iftarda ana yemeğinizin yanına mutlaka salata yapın. Salata mide hacmini doldurarak kalorili yiyeceklerden fazla yemenizi engelleyecektir. Keza salatadan alacağınız lif bağırsak tembelliğinizi rahatlatacaktır.

Ramazanda kilo kontrolünü sağlayın

"Ramazanda kilo kontrolünü sağlayın"

Artı kilo, kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı dâhil almak üzere birçok rahatsızlık için risk oluşturduğu için ideal kiloda olan kişilerin kilolarını korumak, kilo fazlası olan bireylerin de fazlalıklarından kurtulmak için Ramazan ayı her tarafında fazla karbonhidratlı ve yağlı beslenmemeye uyarı etmeleri gerektiğinin altını çizen Merve Öz, "Sahurda ve iftarda kızartma ve hamur işi tüketilmemelidir.

En kaliteli karbonhidrat ekmek olduğundan pilav, makarna, bulgur pilavı ve pide yerine ekmek tüketilmelidir. Pide, beyaz undan hazırlandığından, kan şekerinde ani artışa neden olmaktadır. Ayrıca lezzeti nedeni ile sınırları aşmanıza neden olduğundan, pide yerine tam buğday, siyez, bütün tahıllı ekmeği tüketilmelidir. Tatlı yerine ise mevsim meyveleri seçim edilmelidir" dedi.

Yürüyüşü ihmal etmeyin

"Yürüyüşü ihmal etmeyin"

Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını karşılayan en kayda değer unsurlardan birinin de egzersiz olduğunu andıran Dyt. Merve Öz, "Uyumlu yapılan egzersiz keza bedensel ayrıca de ruhsal sağlığımızı destekleyerek bağışıklığımızı güçlendirmektedir. Engel bir şart yahut kendinizi çok yormadan her gün 30 dakika yürüyüş yapmayı dikkatsizlik etmeyin" önerisinde bulundu.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/ramazanda-bagisiklik-sistemini-guclu-tutmak-icin-8-oneri-6478372