Adet Öncesi Sendrom (PMS), kadınlarda menstruasyondan ortalama bir hafta önce ayrıca ruhsal hem somut belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Bu dönemde karın bölgesinde şişlik, göğüslerde hassasiyet, iştah ve önem artışı, tatlıya düşkünlük, sivilce problemi, bunalım, gerginlik, asabi ruh hali ve hiddet sorunu gibi şikayetler yaşanabiliyor. Bu şikayetler menstruasyon bitimiyle sona eriyor.

Kilo yok ödem

Menstruasyon öncesi başlayan ve bitene dek kendini bildiren ağırlık artışı hormonal değişiklikler nedeniyle oluşan ödemden kaynaklanmaktadır. Benzer süreçte iştah ve yemek tüketimi de arttığı için kişi kendini kilo almış gibi hisseder. Oysaki bu yalancı bir şişkinliktir ve endişeye kapılmaya lüzum yoktur.

Ödemi durdurmak için bol su ve ananas tüketin

Vücutta ödem birikimini önlemek için başta bol su içilmelidir. Özellikle bu dönemde günde 2,5-3 litre su içmeye itina gösterilmelidir. Hem adet olmadan 1 hafta önce tuz alımı azaltılabilir. Yemekler tuzlu yerine baharatlarla tatlandırılabilir, salatalara limon ve sirke kullanılabilir. Taze ananas içerdiği "bromelain” maddesi sayesinde ödemlerin çözülmesine muavin olur. Ayrıca ödem atmak ayrıca de gelişen tatlı ihtiyacını karşılamak için ananas seçim edilebilir. Ayrıca maydanoz, lahana gibi sebzeler ve kiraz sapı, darı püskülü gibi bitki çayları da ödem atmaya yardımcıdır.

Tatlı krizlerini hurma ile önleyin

Bu dönemde östrojen hormonunun azalmasına yan olarak çoğu kadında fazla tatlı tüketme ve karbonhidratlı yiyeceklere düşkünlük hali ortaya çıkar. Tatlı ihtiyacı için kakao oranı yüksek çikolata, bitter çikolata, kuru hurma ve kuru incir gibi kuru meyveler, taze meyveli dondurulmuş yoğurtlar, probiyotik meyveli yoğurtlar, kalori içeriği düşük smoothieler, yulaflı hurmalı şekersiz kurabiyeler ve tatlılar ya da hafif sütlü tatlılar tercih edilebilir. Tarçın tüketimi kan şekerini dengeleyerek tatlı ihtiyacının giderilmesine tezgâhtar olur. Tarçınlı yoğurt ya da süte karıştırabilecek meyve çeşitleri, yulaf ezmesi ya da müsli bu krizlerle baş edebilmeyi kolaylaştırır.

Magnezyum kaybı için 1 avuç çiğ badem

Bu dönemde demir ve magnezyum kaybı görülebilir. Bu yüzden magnezyum içeriği varlıklı badem gibi kuruyemişler, bütün tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf ezmesi içeren kahvaltılar ve muz tüketilmelidir. Demir eksikliği üşüme, daha sık hastalığa yakalanma, halsizlik, takâtsizlik, saç dökülmeleri, cilt kuruluğu gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu sorun erkeklerden çok kadınları ilgilendirir çünkü her ay menstruasyon döneminde manâlı oranda demir kaybı yaşanır. Kaybedilen bu demirin mutlaka telafi edilmesi gereklidir. Eğer bir demir eksikliği laf konusu ise hekim önerisi ile hap tedavisinin yanı sıra demirin en varlıklı kaynakları olan hayvansal gıdalar gıda planında bulundurulmalıdır. Yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, yoğurt ve peynir mutlaka düzenli tüketilmelidir. Hem ciğer gibi sakatatlar da önemli demir kaynaklarındandır. Kolesterol problemi yahut, hijyen konusunda dikkat etmek koşuluyla ayda iki defa ızgara ya da yağsız tavada pişirilerek ciğer tüketilebilir.

Kahve yerine melisa çayı

Kafeinin bu dönemde azaltılması yerine melisa, papatya gibi rahatlatıcı özellikli çayların seçim edilmesi gerginliği azaltır. Omega-3 tüketimi de gerginlik üzerinde olumlu etkidedir. Balık tüketimi dikkatsizlik edilmemeli; yumurta, avokado, muz, kuru baklagiller ve tam tahıllı besinler de bu dönemin negatif etkilerini azaltmak için tüketilmelidir.

Tatlı ihtiyacını gidermek için alternatifler

Hurma tatlısı: 1 adet olgunlaşmış orta boy Trabzon hurmasını ister tek başına ister 1 tatlı kaşığı bal/tahin kullanarak blenderdan geçirin. Üstüne biraz dövülmüş ceviz ekleyerek tüketin.

Hurma topları: Önceden suda bekletip yumuşattığınız 4-5 adet kuru hurma, 2-3 tüm ceviz ve 1 yemek yemek kaşığı kakaoyu blenderdan geçirin. Elinizle ufak toplar halinde şekillendirin. Dışını kakao, Hindistan cevizi ya da toz Antep fıstığı ezmesine bulayarak tüketin.

Izgara ananas: 2 dairesel dilim ananası önceden kızdırdığınız tavada 4-5 dakika arkalı önlü pişirin. Üstüne tarçın dökerek sıcak olarak tüketin.Tatlı ihtiyacınız çok fazla ise, ananasları pişirmeden önce 1 yemek kaşığı bal, birkaç damla limon suyu ve biraz tarçını karıştırın. Ananasları bu karışıma bulayıp, böylece pişirin.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/regl-donemi-krizine-ananas-ve-hurma.html