ABONE OL

Vajina ve rahim ağzındaki ufak bezlerden salgılanan akıcı, vajinal akıntı olarak adlandırılır. Bu değişken yaşlanmış hücrelerin ve birikintilerin atılımını gerçekleştirmek üzere her gün vajinadan salınarak vajinayı ve üreme sistemini pak ve sağlıklı tutar.

Vajinal akıntının renk, arz ve tutarlığı kişiden kişiye değişir. Keza kişinin adet döngüsüne bağlı olarak da günden güne değişebilir.

Dr. Sinan Akkurt adet döngüsüne paralel olarak akıntı renklerini şöyle özetledi:

Dr. Sinan Akkurt adet döngüsüne paralel olarak akış renklerini şöyle özetledi:

1 - 5. günler: Döngünün başlangıcında, karoser rahim zarını döktüğü için akıntı çoğunlukla kırmızı veya kanlıdır.

6 - 14. günler: Bir dönemden sonradan, birey normalden daha eksik vajinal akıntı ayrım edebilir. Yumurta gelişmeye ve olgunlaşmaya başladığında servikal mukus bulanıklaşır ve beyaz veya sarı olur. Yapışık hissedebilir.

14 - 25. günler: Yumurtlamadan birkaç gün önce mukus, yumurta beyazının kıvamına aynı şekilde ince ve kaygan olacaktır. Yumurtlamadan sonra, mukus bulanık, beyaz ya da sarı ve muhtemelen yapışık ülkü gelecektir.

25 - 28. günler: Yeni adeti görmeden önce servikal mukus hafifler ve akıntı azalır.

Pek çok kadında vajinal akıntıdaki alışılmadık değişikliklerden enfeksiyonlar ya da hormonal dengesizliklerin sorumluluk sahibi olduğuna dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, durumun ciddiye alınıp tedavi için mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

Dr. Sinan Akkurt’un verdiği bilgilere göre vajinal akıntıların renklerine göre taşıdıkları olası işaretler şöyle:

Dr. Sinan Akkurt’un verdiği bilgilere kadar vajinal akıntıların renklerine göre taşıdıkları muhtemel işaretler şöyle:

Kırmızı-Bordo:

Kırmızı-Bordo:

Kırmızı tonlarındaki sızıntı, çoğunlukla bir dönemdeki kanamanın sonucudur. Adet kanaması ortalama olarak her 28 günde bir olur fakat adi aralık 21 ile 35 gün arasındadır. Bir dönem tipik olarak 3-5 gün sürer. Adet dönemleri aralarında kanama yaşamış herkes bir doktora görünmelidir. Adet arası kanamanın o kadar mükemmel huylu nedeni olmasına rağmen ara sıra ciddi bir duruma da işaret edebilir. öte yandan menopoza girmesine ve en az 1 yıldır adet görmemiş olmasına karşın vajinal kanama yaşanması da doktora başvurmayı gerektiren bir durumdur. Ara Sıra endometriyal kanserin bir işareti olabilir.

Beyaz-Krem:

Beyaz-Krem:

Beyazın tonu, krem ya da açık sarıya dönük olabilir. Bu renkte vajinal akıntı yaşayan bir kişinin diğer semptomları yahut beyaz akış büyük olasılıkla sağlıklı yağlanmanın bir işaretidir. bununla birlikte beyaz akıntının peynirimsi bir kıvamı varsa veya keskin bir koku eşlik ediyorsa bir enfeksiyona dikkat çekici edebilir. Beyaz, tok, keskin kokulu sızıntı genelde bir maya enfeksiyonuyla ilişkilidir ve bu da kaşıntıya veya tahrişe neden olabilir.

Sarı-Yeşil:

Sarı-Yeşil:

Akıntı açık veya fazla daha koyu pembe olabilir. Genelde biraz da kan içerir. Pembe akıntı en sık bir dönemden önce lekelenme ile ortaya çıkar. bununla beraber erken gebelikte implantasyon (yerleşme) kanamasının bir işareti de olabilir. Bir Takım kadınlarda yumurtlamadan sonradan azıcık lekelenme görülebilir ve bu da pembe akıntıya niçin olabilir. Cinsel ilişki vajina ya da servikste tahrişe niçin olmuşsa cinsel ilişkiden sonra pembe sızıntı görülebilir.

Şeffaf:

Şeffaf:

Bayağı vajinal akıntıların böylece birçok saydam ya da beyazımsıdır. Kaygan olabilir ya da yumurta akı kıvamında olabilir. Bir kadının yumurtlamadan anında önce, cinsel uyarılma esnasında ve gebelik sırasında daha bu alıcı kaygan bir akış yaşaması muhtemeldir.

Gri:

Gri:

Gri vajinal sızıntı sağlıklı değildir ve bakteriyel vajinoz (BV) adı bahşedilen yaygın bir bakteriyel enfeksiyonun belirtisi olabilir. BV’de genellikle eşlik eden semptomlar aralarında kaşıntı, tahriş, bariz bir koku, vulva çevresinde kızarıklık ya da vajinal açık sözlülük da yer alır. Gri akıntısı olan cümbür cemaat hemen bir doktora görünmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/rengine-gore-vajinal-akinti-ne-anlama-geliyor-eger-boyleyse-6432409