ABONE OL

Koronavirüs tedbirlerinin başında maske, uzaklık ve hijyen kuralları geliyor. Buna ilave olarak vatandaşlar da çok pozitif dezenfektan ve kolonya kullanıyor. Pandemiyle birlikte kolonyaya artan talep ise merdiven altı kolonya üretiminin artmasına niçin oldu.

Kolonya sürelim, koronavirüs gelmesin diye bir cümle yok. Kolonyanın bize tek etkisi; yüzde 70-80 derece alkol fonksiyonundan ötürü, mikroorganizmaların el üstünde tutunmasını etkilemesidir. Yoksa koronavirüse karşısında direncimizi artmak gibi bir görevi yoktur.

Bileşeni etil içki, su ve esans olan gerçek kolonyanın, metil alkol katılarak merdiven aşağıda üretildiği ortaya çıktı. Eğer bu kolonya etil alkolle yok, metil alkol katılarak merdiven aşağı üretildiyse bunu hissetmediğiniz gibi bir solvent kokusu alırsınız. Kötü bir kokudur. Onu bastırmak için de esansı artırırlar.

Bambaşka kokularla bu kötü kokuyu bastırmaya çalışırlar ve akışkanlığı değişir. Kolonyanın kendine has rengi ve akışkanlığı vardır. Su oranı nettir. Bunu satın alanın algılayabilmesi fazla zor. Yüzde 50 yüzde 50 oranına getirebiliyorlar.

Normalde iyi ve nitelikli bir ürünün derecesiyle anlıyoruz. Etil içki olmadığı takdirde yapılan ürünlerin tamamında sahte kavramı yani merdiven altı durumu söz konusudur. Elinize sürdüğünüzde normalde kolonya uçar ve hiçbir stres yaratmaz lakin metil alkolden üretilmiş bir kolonyayı elinize sürerseniz elde gerginlik yaratır. Beyazlıklar oluşturur ve bunu hissedersiniz.

Banal gördüğünüz bir ürünü kolonya olarak tanımlayıp almamak gerekir. Bunun için de marketlerden, eczanelerden ve kesintisiz alışveriş yaptığınız merkezlerden almalısınız. Aksi takdirde sokakta satılan ürünlerin nerde, nasıl ve ne şekilde üretim edildiği kesin olmayabiliyor.

İmalat tarihi, nerede üretildiği, ruhsatının ne olduğunun üzerinde olması gerekiyor. Bunları da sahte yapmış olabilirler. En kayda değer şey bu yüzden koklamaktır. Kokladığınızda hafiften genzinizin yandığınızı hissederseniz, ferahlık alırsanız etil alkolle yapılmıştır. Metil alkolü burnunuza çektiğinizde bir zaman daha sonra tahriş hissedersiniz.

Sahte kolonya mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi yaratır. Çünkü bir kimyasal kokluyorsunuz. Etil alkolün vücudu sakinleştirici, zihni açıcı, bayılma esnasında ayıltıcı gibi etkilerini kullanırsak, tıbbi tarafıyla değerlendirirsek metil alkolde bu özelliklerin hiçbirini göremeyiz. Tam tersi reaksiyonlar verir. Fazla solunmasıyla akciğerlerde tıkanma ve kalbin durmasına değin dışarı giden reaksiyonlarla karşılaşabiliriz.

Kaynak: www.milliyet.com.tr