Karizmatik ve havalı bir görünüm sunan sakallar erkekler için önemlidir ve böylece her erkek gür sakallara sahip edinmek ister. Sakal kıran bilhassa yüzde ortaya çıktığı durumlarda psikolojik olarak da can sıkıcı olur.

 Sakal Kıran Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

 Sakal, saç, bıyık, kaş ve vücudun diğer tüylü bölgelerinde görülebilen bozuk para büyüklüğündeki tüy dökülmeleri sakal kıran adıyla tanıdık bir deri hastalığıdır. Tıp dilinde kullanılan Latince adı Alopesi Areata'dır.

 Sakal kıranın belirtileri sakal bölgesinde veya vücudun tüylü herhangi bir bölgesinde aniden tüy dökülmesidir. Tüy dökülmeleri genelde bir-iki santimetre çapında oval ya da yuvarlak bölgelerde olur.

 Sakal Kıran Hastalığının Özellikleri

 Sakal kıran adı verilen rahatsızlık daha fazla genç erkeklerde görülür. Kadınlarda da görülebilir ama erkeklerde görülme oranı çok daha yüksektir. Özellikle sakal ve yüz bölgesinde görülmesi halinde kişiyi psikolojik olarak da rahatsız edebilir. bu nedenle bir lahza önce tedavi edilmesinde üstünlük görülür.

 Sakal kıran bulaşıcı değildir. Başka insanlara bulaşma riski yoktur. Ancak çare yoluna gidilmezse vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.

 Sakal kıran hastalığının görüldüğü beden bölgelerinde zamanla her tarafta tüylenme görülebilir. Ama ömür boyu tüy çıkmadığı vakalar da görülür.

 Sakal Kıranın Nedenleri Nelerdir?

 Sakal kıranın sebebi bütün olarak ortaya konamamıştır fakat genetik etkenlerin etkin olduğu biliniyor. Ailesinde sakal kıran görülen erkeklerde bu hastalığı yaşama oranı daha yüksektir. Çevresel faktörlerin de hastalığı etkilediği söylenebilir. Örneğin ağır bunalım ve yoğun gerginlik hastalığın sebeplerindendir.

 Ayrıca dengelenmiş beslenmemek, vücutta bir takım minerallerin beceriksiz olması, protein eksikliği gibi sebeplerle de görülebilir. Sakal kıran, eklem iltihabı, tiroit ve kalp hastalıklarının belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

 Sakal Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Sakal kıran kolay bir cilt hastalığı gibi görünse de kişiyi psikolojik olarak etkiler ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olur. Ciddiye alınmaması ya da yanlış uygulamalarla tedavi edilmeye çalışılması halinde saç ve başka bölgelere de sirayet edebilir.

 Uzman bir doktora başvurularak çare yoluna gidilmelidir. Tıbbi müdahaleler kortizon tedavisi şeklinde olabilir. Alternatif tıp uygulaması olarak tüylerin döküldüğü bölgelere sarımsak sürmek, aleo vera yapraklarının içindeki suyun sürülmesi gibi yöntemlerin kullanıldığı da görülür. Bu uygulamaların da doktor tavsiyesi alınarak yapılması önerilir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/sakal-kiran-hastaligi-nedir-belirtileri-nelerdir-sakal-kiran-tedavisi-nasil-yapilir-6435083