Kişinin algıladığı herhangi bir korkutma ile başa çıkamaması sebebiyle oluşan gerilimli süreç, "stres" olarak adlandırılıyor. Zorlu geçen salgın dönemi stresin fiziki, şehvetli, zihinsel ve sosyal hayatımızı daha pozitif etkilemesine neden oluyor. İşte gerginlik yönetimini kolaylaştıracak ve stresin etkilerini ortadan kaldırmaya muavin olacak 7 adım.

Stresi yönetmenize tezgâhtar olacak 7 ipucu

Zararlarının bilincinde olun

Stres; kaslarda gerginlik nedeniyle baş boyun ve sırt ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, çabuk sinirlenme, konsantrasyon bozukluğu, asosyallik, işkoliklik, aşırı ya da fena gıda gibi çoğu maddesel ve ruhsal soruna niçin olmaktadır. Ilk Kez stresin hayatınızda niçin olduğu bütün olumsuzlukların bilincinde olun. Çünkü hayatı teftiş aşağı tutmak için basit bir farkındalık, stresi yönetiminin en temel noktasıdır.

Gerginlik kaynaklarını bilin

Stres yönetimi, gün içinde strese niçin olan nedenleri tanımlamakla başlar. İş ve özel hayatta strese neden olan tüm dinamikleri gözden geçirin. Mesela, trafik sıkışıklığı strese niçin oluyorsa araç uygulamak yerine toplu taşıma araçlarını seçim edin. veya mevcut işiniz dolayısıyla stres ve baskı hissediyorsanız öbür bir iş bulmaya odaklanın.

Gösterme açınızı değiştirin

Gerginlik zannedildiği gibi sadece dış faktörlerden yok, içsel algılardan da kaynaklanmaktadır. Stresle çaba ederken veya yönetirken, hayata bakış açışınızın değişmesi de kayda değer bir faktördür. Hayata olan görünüm açınızdaki değişimler, mevcut stresin daha kolay yönetilmesini ve üstesinden gelinmesini sağlayacaktır.

Kendinize süre ayırın

Her gün mutlaka dinlenmek için kendinize zaman ayırın. "Kendime süre ayıramıyorum çünkü..." cümlesini kurmaktan vazgeçin. Kendinize vakit ayırmanın; keza kendi bedensel ve ruhsal sağlığınızı keza çevrenizdekilerle olan ilişkilerinizi keza de sorumluluklarınızı daha basit ve sağlıklı yönetmeniz için en esas kriterlerden biri olduğunu hayatınızın merkezine koyun. Kendinize rahatlamak ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için süre verin.

Gerektiğinde "hayır" deyin

Her şeye "evet" diyemezsiniz. İş ve özel hayatta başkalarının beklenti ve taleplerini defalarca karşılayamazsınız. böylece gerektiğinde "hayır" demeyi öğrenin. Ayrıca muhtemel olduğunca artı insanlarla irtibat kurun. Bu insanlarla birlikte yapabileceğiniz ve kendinizi iyi hissedeceğiniz aktiviteleri jurnal hayatınıza dahil edin.

Kendinize yüklenmekten vazgeçin

Nesnel, realist ve esnek olmaya çalışın. İnsan olduğunuzun, her an %100 oranında performans sergileyemeyeceğinizin bilincinde olun. Hiç kimsenin kusursuz olmadığının, herkesin hatalar yaptığının ve gün içinde sanki sorunlar yaşadığının farkındalığıyla hareket edin.

Beslenmenize özen gösterin

Her gün aynı saatte uyuyup benzer saatte uyanın. Uykunun önemli bir stres idare aracı olduğunu unutmayın. Hem aşırıya kaçmadan beslenmeye özen gösterin. Her gün mümkünse meyve ve sebze yiyin. Batmış yağ ve kolesterol oranı düşük gıdaları tercih edin. Şeker, tuz, alkol ve kafein tüketim miktarını sınırlayın.

Uzmanından takviye isteyin

Tüm bu önerilere karşın stresle başa çıkamıyorsanız, meslek ve özel hayatınızda stresin negatif etkilerini ağır şekilde görüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek isteyin.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/stresi-yonetmenize-yardimci-olacak-7-ipucu.html