ABONE OL

Dernek Genel Başkanı Ensari, yazılmış açıklamasında, beyaz toprak olarak da aşina asbestin, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere epeyce dirençli, yapısal özellikleri açısından elastik, lifsi bir mineral olduğunu belirtti.

Ensari, günümüzde asbestin bütün formlarının, Milletlerarası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Alıştırma Örgütü tarafından "emin kanserojen" olarak tanımlandığına göze çarpan etti.

Bir doğal mineral çeşidi olan "talk"ın, bebek pudrası, kozmetik ürünleri, ilaç sanayi, seramikler, plastikler dahil edinmek üzere değişik tüketici ve endüstriyel ürünlerde kullanıldığını aktaran Ensari, genellikle asbest minerallerinin yakınında doğal olarak yer alan talkın, madencilik işlemleri sırasında asbest mineralleri ile zahmetsizce bulaşabildiğini vurguladı.

Saf talkın kendi başına güvenli kabul edildiğini ancak asbestle kirlenmiş talkın bir ırk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Ensari, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle asbestle kirlenmiş talk pudraları kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri ve kısırlık gibi rahatsızlıklar oluşabilmektedir.

Ayrıca meslek sağlığı ve güvenliği açısından, bu ürünlerin imalatında çalışan işçiler asbeste maruz kalmaktadır ve asbestos solunum yoluyla akciğerlerde farklı alanlara yönlendirilmiş hastalıklara niçin olmaktadır.

Bu konuda uluslararası davalarda fazla ciddi miktarda tazminat davaları neticelenmiş, halen sürekli davalar da var."

Mehmet Şeyhmus Ensari, talk pudrada asbestos araştırmasını iki yıl önce ASUD ve Amyant ve Güvenli Olmayan Atıklar Derneği olarak yapıp, kamuoyuyla paylaştıklarını ancak bu konuda halen yetkili organlarca bir denetleme yapılmadığını belirtti.

Dernek olarak analizlere devam ettiklerini anlatan Ensari, şunları kaydetti:

"Piyasada satılan talk pudralarından 21 numune topladık.

Yapılan analizlerde 5 numunede asbeste rastlandı.

Açıklık, titizlik ve mahremiyet içinde yapılan bu analizler gösteriyor ama her dört bebek pudrasının birinin kanser yapıcı özelliği olan asbestos içeriyor.

Amacımız, kozmetik ve endüstriyel alanda asbest içermeyen talk mineralinin kullanımını sağlamak ve tüm mineral bazlı ürünlerde asbestos içermez kalite belgesini oluşturarak yaygınlaştırmaktır.

Bu sayede halkımız bilinçlenerek asbestos içermeyen ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilecektir."

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/talk-pudralari-kanser-mi-yapiyor-6414710