Ultrason, frekansları 20 kilohertzin üstünde olan yüksek frekanslı ses dalgaları olarak tanımlanır. Genellikle anne ve bununla beraber bebeği röntgen gibi iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakmadan, doğum hakkında detaylı data verebildiği için gebelikte teşhis aracı olarak kullanılmaktadır.

 Ultrason Nedir?

 Ultrason görüntüleme, ses dalgaları karoser organlarından sıçradığında oluşan yankıları kullanarak açıklanmış doku türlerinin görüntülerini oluşturur. Ultrason esnasında, teknoloji uzmanı etkilenen bölgenin yakınındaki cilde bir jel uygular. Peşinde, dönüştürücü adı verilen bir probu aracısız deriye yerleştirir. Dönüştürücü, yumuşak doku ve sıvıdan geçen ve daha yoğun dokularda ses dalgaları ile yapının konumu hakkında veri verir.

 Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

 Teknologlar, vücudun çoğu bölümünün görüntüsünü edinmek için ultrason teknolojisini kullanabilir. Tıp uzmanları, karın sorunları, doğum, üroloji, dolaşım, adale-iskelet sistemi ve daha fazlasıyla ilgili durumlar için ultrason testleri istek etmektedir. Bunlar;

Üreme organları,

Kaslar, eklemler ve tendonlar,

Mesane,

Tiroit,

Safra kesesi,

Dalak,

Yürek ve kan damarları,

Pankreastır.

 Bir ultrason, dokularınız ya da organlarınızla ilgili aniden fazla durumun teşhisine asistan olabilir. Hem bir hastanın kemiklerinin durumunu da değerlendirebilirler. Doktorlar, aşağıdaki gibi durumları tanımlamak için ultrason kullanırlar;

Enfeksiyonlar,

Kardiyovasküler sorunlar,

Tümörler ve kistler,

Rahim fibroidleri,

Tiroid koşulları.

 Ultrason Tehlikeli midir?

 Çoğu durumda, ultrasonların çok eksik riski vardır veya hiç yoktur. Ultrason teknolojisi, dokuların hafifçe ısınmasına ya da vücut dokularında ufak gaz cepleri oluşturmasına neden olabilir. Uzmanlar, bu emrindeki etkilerin uzun vadeli etkisi olup olmadığı konusunda bir kanıya varamıyorlar.

 Diğer yana ultrasona maruz kalmanın bilhassa doğmamış bebekler üzerindeki etkisini ölçmek için çok az bilimsel bilgi mevcuttur. bununla beraber, doğum öncesi ultrason taramaları, görünüşe göre bir bağlı etki olmaksızın yıllardır kullanılmaktadır.

 Ultrason Hakkında Gelecek Incelemeler Nelerdir?

 Ultrason güvenliğiyle ilgili araştırmalar ayrıca ülkemizde hem de diğer ülkelerde yapılmaya devam etmektedir. Doğum öncesi ihtiyaçtan kaynaklanan nörolojik etkilerin olasılığını çevreleyen belirsizlikler sebebiyle, özellikle rahim içi hastalıklarla ilgili olarak bu nesil araştırmalara olan ihtiyacı desteklemektedir.

 Ayrıca bu alandaki dünya çapındaki incelemeler şimdiye kadar ultrason hakkında belli bir kanıya varamamıştır. En son kanıtların titiz analizine dayanarak makinenin kullanılması yerinde görülmüştür.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/ultrason-nedir-ne-ise-yarar-ultrason-cihazi-hangi-durumlarda-kullanilir-6435085