Her gece sürekli şekilde horlama durumu varsa, birey bitap ve uyku sersemi hissediyorsa, uyku apnesine yakalanmış olabilir. Uyku apnesi, toplum içerisinde şeker hastalığı ve astım gibi sık görülen rahatsızlıklar içerisinde olmasına karşın teşhisi konulamadığından gizli kalmıştır. Uyku apnesi hastalığının, son yirmi sene içerisinde tanımlanmış olup gelişmiştir. 

 Uyku Apnesi Nedir?

 Uyku apnesi sendromu; uykuda solunum yolunun açık tutulamamasından ötürü çoğalan tıkanmayla kendini kesin eden bir rahatsızlıktır. Uyku apnesi sendromu yer alan kişilerde uykudayken sağlıklı kişilere tarafından solunum kaslarında oluşmuş gevşeme daha emin olur ve solunum yolları yeteri kadar açık tutulamaz. Bunun neticesinde; bitik alıp verme durumu zorlaşır, kandaki oksijenin düşmesi neticesinde dokulara oksijen alımı yetersizleşir. Oksijen yetersizliği, hasta bireyin uyanmasına sebep olur ve bu durum oysa hasta birey uyandıktan sonradan normalleşir. Kan oksijen seviyesindeki inişler ve çıkışlar rahatsızlığın karakteristik özelliği olarak tanımlanabilir. 

 Uyku apnesi hastalığında ortaya meydana çıkan bu durumun sonunda vücutta kimi zararlı maddeler salınıp, damarların duvarında hasara sebebiyet verecek öyle çok rahatsızlığın oluşmasında rol oynayabilmektedir. 

 Uyku Apnesi Testi (Polisomnografi) Nasıl Yapılır?

 Uyku apnesi testi yapılacak kişinin, aşağıdaki hazırlıkları yapması ve teste hazırlanmış ışık halkası getirilmesi gerekir;

 - Hasta kişi, uyku laboratuvarına ulaştıktan derhal sonra belirlenmiş bir vakit dinlendirilerek testin yapılacağı odaya alınır.

 - Elektrotlar; hasta bireyin saçlı kısımlarına, gözlerin yakın bölümlerine, çene ve göğüs bölümüne takılır. Bunun doğruca uyku sırasındaki kalp atışları ve beyin dalgaları tescil altında tutulur.

 - Parmakların ucuna takılan sensörler takılıp, kanda yer alan oksijenin miktarı kayıt aşağıda tutulur.

 - Buruna takılan sensörler, uykuda oluşan solgun alıp verme vaziyetini kayıt altına alınır.

 - Bütün elektrotlar ve sensörler tescil cihazına bağlanarak, odadaki kamera sistemi faal edilip hasta bireyin doğal bir şekilde uyuması beklenir.

 - Hasta birey, sabahleyin uyandığı süre bütün sensörler ve elektrotlar sökülür. Hasta yaşamına devam edebilir. Uyku apnesi testini yaptırmak epeyce basit bir işlemdir. 

 Uyku Apnesi Semptomları

 Uyku apnesinin semptomlarının en önemlisi; uykuda soluk alıp vermenin durmasıdır. Diğer uyku apnesi semptomları ise; 

 - Horlama,

 - Uyku sırasında sıkıntılı olma, 

 - Terleme,

 - Reflü,

 - Ağız kuruluğu,

 - Sık bir şekilde idrara kalkma,

 - Tanıklı şekilde solunum durması olarak sıralanabilir.

 bununla beraber unutkanlık, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sabahtan sağlıklı uyanmama, buhran, fazla uykulu olmak, takâtsizlik gibi belirtiler de uyku apnesinin, gündüz vakti gözlenen semptomları içerisindedir. Uyku apnesi semptomlarının görüldüğü bireyler, gün içinde pek fazla ciddi tabloyla karşılaşabilir. Uyku içerisinde; inme, vefat, kalp yetmezliği, yürek krizi, obezlik durumunda kilo vermede zorluk, cinsel iktidarsızlık ve gönülsüzlük, kontrolsüz seyreden şeker hastalığı, bu cins olumsuzluklara örnektir. başkaca uyku apnesi bireyde gündüz vakti sürekli bitkin kestirme ve konsantrasyon eksikliğine niçin olduğundan meslek ve trafik kazalarına sebep olmaktadır. 

 Uyku Apnesinin Sebepleri

 Uyku apnesinin sebebi; boğazda yer alan kasların havayı geçeceği alanı kapatacak biçimde gevşemesinden kaynaklıdır. Üstteki solunum yolunda yer alan darlıklar, çocukluk döneminden itibaren, solunum yolunun mahvolmuş olmasına niçin olabilir. Bu durumda uyku apnesine niçin olacaktır. Büyük bademcikler, pozitif kilolu olmak, geniz eti gibi durumlarda uyku apnesinin oluşma sebepleri arasındadır. 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/uyku-apnesi-nedir-uyku-apnesi-testi-polisomnografi-nasil-yapilir-6434418