Özellikle geceleri gerekli uykunun alınmasına karşın gündüzleri de uyku ihtiyacı hipersomnia olarak ifade edilir. Uyku hastalığı olarak da bilinen bu problem, kişinin psikolojik ve fizyolojik olarak birtakım sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Zira insan yapısının üçte birini kapsaması gereken uyku düzeni, doğru şekilde gerçekleşmezse birtakım hastalık sorunları ile aleyhinde karşıya bırakabilir.

Uyku Hastalığı (Hipersomnia) Nedir?

Hipersomnia yani öteki bir ismi ile uyku hastalığı fazla uyku isteği anlamına gelmektedir. Özellikle uyumlu uyku 7 saat ve üzeri şeklinde devam ederken, Uyku düzenini dışarıya gündüzleri de uyuma ricası ve uyku hali biçiminde bu rahatsızlık öne çıkar. Her ne değin geceleri uyku düzeni yakalansa bile, gündüzleri ataklar eşliğinde uyku ricası yükselir. Bu cins problem ile karşı karşıya kalan kişiler ne dek uyursa uyusunlar, İstedikleri dek dinlemediklerini ve bitkin olduklarını hissederler.

Uyku Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Uyku hastalığı farklı türlere sahip olarak öbür durumlarda ortaya çıkar. Bu sebepten nedeniyle daha aşağı türlere ast olarak ayrı belirtiler yaşanabiliyor.

Narkolepsi Belirtileri;

- Uyku atakları teskin edici bir tesir yaratması
- Bu atakların 6 ay her tarafında devam etmesi
- Uyku paralizisi
- Uykuya dalarken ya da uyanırken halüsinasyonlar

İdiyopatik Hipersomnia;

- Uzamış olan uyku atakları
- Fazla uykululuk dönemi
- Gece uykusunun azalması ile gündüz uyku ataklarının artması
- Daha fazla 25 yaşın aşağı görünmesi
- Şikayetlerin 6 ay her tarafında devam etmesi

Klein Levin Sendromu;

- Uykunun ardından fazla beslenme isteği
- Değiştirilmiş olan birtakım cinsel davranışlar
- Algıda değişiklik
- Psikiyatrik semptomlar

Uyku Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle yapılan teşhis ve tetkik ile beraber uzman hekim kontrolü altında testler uygulanır. Muhakkak teşhis konduktan sonra ise hastalığın derecesi ile daha alçak türüne emrindeki olarak bambaşka hap tedavisi ele alınır. Bilhassa uyku hijyeni sağlanması, uykuyu tehdit edecek birtakım unsurların ortadan kaldırılması birincil unsurlar arasındadır. Ahenkli egzersiz ile beraber beslenmenin sonucunda, uykunu daha dinç ve düzenli ülkü gelmesi amaçlanır. Bunun yanı sıra icabında tasarlanmış olarak gündüz uykuları da önerilebilir.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/uyku-hastaligi-hipersomnia-nedir-uyku-hastaliginin-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilir-6434299