Kilolarınızı yoklama aşağı yetişmek için dinç beslenmeye özen gösteriyor ve perhiz ürünler tüketiyorsanız, dikkat! Ürünlerin 'light' adı altında satılıyor olması, herhangi bir afiyet probleminiz olmadığında farklı alanlara yönlendirilmiş olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.

Perhiz ürünler yağı, şekeri, unu azaltılmış veya besin maddelerinin bambaşka türünün kullanıldığı ürünlerdir. Diyabetik ürünlerde şeker yerine tatlandırıcı kullanılması bunun en iyi örneğidir. Besin ve Perhiz Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, dinç besin ve perhiz süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Aralıksız perhiz ürün tüketmekten kaçının

Süt ürünlerinde yağın ayrıştırılarak daha düşük yağlı ürünlerin elde edilmesinin, gevrek tarzı ürünlerde beyaz un yerine ayrı un çeşitlerinin kullanılmasının diyet ürünlerin diğer örnekleri olduğunu söyleyen Aksoylu, "Bu ürünleri kullanıp kullanmayacağınızı belirleyen en önemli etmen sağlık durumu durumunuzdur. Light mahsul tercihini belirlemede kan değerleri ve kronik hastalıklarınız yol göstericidir. Yürek hastalıklarıyla ilgili afiyet problemleriniz varsa yağı azaltılmış, light olan süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Tansiyon probleminiz varsa light zeytin seçim edebilirsiniz. Şeker Hastalığı probleminiz varsa light tatlılara yer verebilirsiniz. Obezite probleminiz varsa sizin için ideal olan light ürünü seçebilirsiniz. Lakin hiçbir niçin aralıksız light ürün kullanmanızı gerektirmez. Her ürünün light olanını seçmek sıhhat problemi olmayan bir bireyde besin hatalarına alt afiyet sorunlarını beraberinde getirebilir.” dedi.

Beslenmenin bireyin cinsiyetine, yaşına, fiziksel aktivitesine, yaşam tarzına ve genel afiyet durumuna kadar değiştiğini kaydeden Aksoylu, "Öğün atlamak iyi bir beslenme modeli olabilir ya da olmayabilir. Kişiye tarafından çok değişkendir. Diyabet, hipertansiyon, düşük kan şekeri yani hipoglisemi problemi yaşayan hastalar için tehlikeli olabilmektedir. Burada önemli olan öğün düzeni ve gün içindeki hareketinizdir. Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, öğünlerdeki protein-karbonhidrat miktarı mükemmel ayarlanmalıdır. Beceriksiz protein ve karbonhidrat kabızlık ve ödem gibi sorunlara yol açabilir. Herhangi bir sıhhat probleminiz yahut 2 esas öğün, 1-2 ara öğün tarzında gıda metodu uygulanabilir.” diye konuştu.

Tek alıcı besin sağlığı negatif etkiliyor

Tek müşteri beslenmenin içten bir gıda yaklaşımı olmadığını dile getiren Aksoylu, "Bütün besinlerin sağlığımız üzerinde olağanüstü etkileri vardır. Tek tip beslenmek kısa zaman devam ettirilebilir çünkü sindirim probleminden başlayarak vitamin, mineral yetersizliğine dürüst ilerler ve sağlığınız olumsuz etkilenir. Tatmin Edici ve dengelenmiş beslemek uzun vadede her zaman kazandırmıştır.” bilgisini paylaştı.

Meyvelerin posasını kaybederek elde edilen meyve sularının kan şekerini çabucak yükselterek, yağ depolanmasını arttırdığına uyarı çeken Aksoylu, "Alt burada manâlı olan tek başına meyve suyu yok bütün gün içinde neler tükettiğinizdir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini harcamak her zaman daha sağlıklıdır. Lakin bunu içmek sizi mutlu ediyorsa ılımlı miktarlarda ve sıklıkta, meyvenin posasını kaybetmeden su, süt, kefir ilavesi ile taçlandırmak meyve suyunun zararlı etkilerini minimuma indirecektir. Sıkma meyve suyu tüketim sıklığı kişiye göre değişmektedir.” dedi.

Demir eksikliği olanlar, kepekli ekmeğe dikkat!

En çok karşılaşılan sorunlardan birinin 'Ekmek tüketmiyorum ama kilo veremiyorum' olduğunu dile getiren Aksoylu, "Ekmek tüketimi zararlı değildir. Zararlı olan besin ögelerini orantısız almaktır. Bilinçsizce ekmek tüketimini bırakanlar hissetikleri enerji açığını daha kalorili besinlerden sağlıyor. Bu da istenilmeyen bir durumdur. Sizin için yerinde olan ekmeği yerinde miktarda tüketebilirsiniz. Içten olduğuna inanılan yanlışlar aralarında; glüten intoleransı yokken glütensiz ekmek harcamak geliyor. Kepekli ekmek tüketimi demir eksikliği yaşayanlar için dezavantaj olabiliyor. Ek olarak IBS problemi olanlarda ekmek seçiminde dürüst tercihi yapmalılar.” uyarısında bulundu.

Akarsu, kahve tüketimini sınırlandırın

"Ortalama su miktarı erkekler için kilo başı 35 ml iken, kadınlar için 30 ml' dir. Bu ortalama bir değerdir. Spor yapıyorsanız daha pozitif olmalıdır. Akışkan olarak meyve suyu, asitli içecek gibi besinlere çok ihtiyacımız değil aslında” diyen Aksoylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günlük tüketebileceğiniz yoğurt hakkınızı ayran olarak değerlendirebilirsiniz. Kan Basıncı probleminiz yoksa ve tüketmeyi seviyorsanız 200 ml soda idealdir. Fazla nehir ve kahve içmek baş ağrısı, ödem, dalgınlık, kas yorgunluğu, kafeinin etkisi bittiğinde asabiyet durumu, düşük metabolizma hızı gibi sorunlara niçin olur. Benim değişken tüketiminde önceliğim her zaman sudur. Türk kahvesi en favori içeceğimdir. Ayran, soda ve şekersiz olarak üretilmiş meyve kompostoları da beslenmemde yer almaktadır.”

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/uzmanindan-diyet-urunlerle-beslenme-ile-ilgili-oneriler.html