ABONE OL

Her çocuğa kadar kaka yapma alışkanlığı çeşitlilik gösterebiliyor. Fakat sıradan gibi görünen farklılıklar bazen büyük bir rahatsızlığın habercisi olabiliyor.

Normal gibi görülen ve zamanla düzelir düşüncesiyle tedavisi ertelenen kabızlık, erken çare edilmemesi durumunda makatta bere ve kanama, kaka alıkoyma, kaka kaçırma, hatta artma gelişmede duraksama gibi komplikasyonlara neden olabiliyor.

Kabızlık sorununun bambaşka nedenleri olabilir. Minik çocuklarda, yeterince anne sütü alamama ve mama ile beslenme, ilave gıdaya başlama, anüs çevresi pişik ve abse gelişmesi, geçirilen enfeksiyonlar, büyük çocuklarda oyuna dalıp kaka alıkoyma, okulda ya da kreşte kakasını yapamama, kuru ve lifsiz yiyecek tüketimi kabızlık nedenleri aralarında yer alabilir.

Ebeveynlerin çocukların tuvalete çıkma sıklığına uyarı etmesi gerekmektedir. Çocuğun haftada 3 ya da daha az kaka yapması, tuvalet eğitimi sonrası haftada en düşük bir kere kaka kaçırması, ağrılı ya da sert kaka yapması, kakayı tutması, büyük çaplı kaka yapması gibi şikayetler kabızlık belirtisi olabilir.

Vaktinde etkin bir tedavi yapılmaması problemin katlanarak büyümesine yol açarken; neden olduğu komplikasyonlar tedaviyi ayrıca uzun keza de fazla baskı ülkü getirebilir. Çare sonrası her kabız hastası normal kaka yapma ritmine ulaşamayabilir. Çünkü kabızlığa neden olabilecek ve tedavisi fiilen fazla baskı olan böylece fazla rahatsızlık vardır.

Kalıtımsal etmen kabızlıkta etkilidir. Bilhassa anne-babada da kabızlık varsa çocuklar da bu sıkıntıyı çekebilmektedir. Bu hastaların bir kısmı büyüdükçe pelvik kaslar ve karın içi basıncını iyi kullanarak kaka yapmayı daha düzenli ülkü getirebilir. Ancak bunların iyi peşine düşüp takip edilerek, tanı ve çare konusunda gerçekte her şeyin yapıldığından kesin edinmek gerekir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr