ABONE OL

Varis; kanı akciğer ve kalbe geri içeren toplardamarların ilerleyici bir şekilde genişleyerek kıvrımlı bir hal almasıdır. Üstünkörü olduğu gibi derin yerlerde de varis gelişebilir.

Yaptığı sancı, kramp, kaşıntı ve şişlik görüntüsü ve oluşturduğu psikolojik tablo insanı mutsuz eder. Varis uzun saatler her tarafında kastetmek için ayakta kalmak zorunda olanlara çağdaş çağın yeni bir hediyesidir.

Yoğun ve uzun egzersiz koşulları ve durağan günlük yaşantı sonucu yürüyüşün yerini bölge kısa mesafelere bile araba ve nakliye araçları ile ulaşan insanlarda mirasçı daha sık görülen bir hastalık halini aldı.

25 – 35 yaş grubunda yüzde 30-35 oranında, 55 – 65 yaş grubunda ise yüzde 50 – 60 oranında görülür.

Halk arasında varisin yalnızca kadınlarda görüldüğü gibi yanlış bir akıl var. Mirasçı erkeklerde de olur ancak kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha pozitif görülüyor.

Varis ve öteki toplardamar hastalıklarında en önemli etmen genetiktir. Anne, baba ve öteki birinci derece akrabalarında varisi olan bir kişi eğer uzun zaman ayakta kalınan ya da sürekli değişmez olarak oturulan bir iş yapıyorsa, sigara içiyorsa, kilo alıyorsa, fazla sıcağa maruz kalıyorsa, hamilelik ve doğum geçirmişse bilmelidir ki mirasçı hastalığı kaçınılmazdır. Uzun zaman dingin şekilde ayakta duran veya oturan kişilerde mirasçı görülebilir.

Varis sıkıntısı yaşayanlar kendini nasıl rahatlatabilir

Mirasçı sıkıntısı yaşayanlar kendini nasıl rahatlatabilir?

Uzun süre hareketsiz ayakta kalınmamalı. Bu yapılamıyorsa ayağın bilekten ileri geri hareketi, ayak uçlarında artma gibi kolay egzersizler uygulanmalı.

Muhtemel olduğunca bacaklar uzatılmalı hatta tabure, sehpa, masa, sandalye üzerinde yükseltilmeli.

Ahenkli olarak jurnal bayağı tempolu yürüyüşler yapılmalı, bisiklete binilmeli ya da yüzülmeli.

Yoğun adale faaliyetini veya tartma kaldırmayı gerektiren egzersizler ile bakımlı, eklem yerlerini sıkan pantolon giyilmesinden kaçınılmalı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/varis-hastalari-icin-hayati-kolaylastiracak-oneriler-6432454