ABONE OL

2017'de Harvard Üniversitesi'nde yapılan alıştırma, haftada 2 ya da daha pozitif porsiyon yer fıstığı yiyenlerin kardiyovasküler rahatsızlık riskinde yemeyenlere kıyasla yüzde 13 azalma olduğunu ortaya koydu.

2017 Avrupa Gıda Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre de yer fıstığı dahil kabuklu yemiş yiyenlerin daha az kilo aldıkları ve 5 yıllık çalışma süresi her tarafında yemeyenlere oranla yüzde 5 daha düşük kilolu veya obez olma riski aşağı oldukları belirtilmiştir.

Yer fıstığını üzerindeki kırmızı kabukla tüketin çünkü...

Yer fıstığını üzerindeki kırmızı kabukla tüketin çünkü...

Yardımcı antioksidanlar ve fitokimyasallar en çok yer fıstığının ince, kâğıt gibi derisinde yoğunlaşır. böylece sağlık için birlikte yemek daha iyi olabilir. Çiğ veya kuru kavrulmuş olarak tercih edilebilir.

2 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi de jurnal magnezyum ihtiyacının yüzde 14’ünü karşılar, bu da kemik yoğunluğu oluşturmaya katkı sunar. Hem şeker hastalığı ve inme riskini azaltabilir.

Fıstık ezmelerinde şeker ilavesiz olanlar seçim edilmelidir. Günde 1 avuç yer fıstığı ya da 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.

Yer fıstığının yan etkileri nelerdir

Yer fıstığının emrindeki etkileri nelerdir?

Fıstık proteinin önemli bir alerjen olduğu unutulmamalıdır. Yer fıstığı bazen aflatoksin üreten bir küf türü göre kontamine olabilmektedir, sebebi yer fıstığının saklama koşullarıyla alakalıdır.

Özellikle tropik bölgelerde sıcak ve ıslak koşullarda artmaktadır. Herhangi bir aflatoksin zehirlenmesinde iştah kaybı, gözlerde sarılık görülür, ciddi vakalarda karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açabilmektedir.

Yer fıstığı beslenme emilimini bozan fitik asit içerir. Fitik asit yenilebilir tohumlarda, kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve baklagillerde de bulunur. Artı fitik asit alımı demir ve çinko emilimini azaltır.

Genelde dengeli beslenenlerde ve düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde endişeverici bir şart değildir.

Ana gıda kaynağınız tahıllar ve baklagillerse demir ve çinko emilimini azaltacağından yer fıstığı tüketimine uyarı edilmelidir.

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/galeri/yer-fistiginin-sagliga-iyi-gelen-muhtesem-faydalari-6440575