Her bayan doğduğu andan itibaren kendisine ait muhakkak ve değiştirilemeyen bir yumurta sayısına (yumurta rezervi) sahiptir. İlk doğduğunda 600 bin yumurtaya sahip olan kadınların yaşı ilerledikçe bu sayı azalır. Bilhassa 38 yaşından daha sonra bu durum çabuk bir şekilde gerçekleşir. Ortalama 45-50 yaş civarında yumurtalar en ince ayrıntısına kadar tükenir ve menopoz dönemi başlar, yumurtalıklar fonksiyonlarını sürdüremez. Adet kanamaları kesilince gebelik şansı da ortadan kalkar. Bir kadının yaşı kaç ise yumurtası da kadının olduğu yaşa denk kazanç. Eğer kadının yaşı ilerlemişse, yumurtası da kendisi ile birlikte yaşlanır ve böylece çocuk sahibi olma ihtimali azalır. Yumurtalık rezervini değerlendirmek için ise AMH testi uygulanır.

AMH testi ile yumurtalık rezervi ölçümü

Anti-Müllerian Hormon adı bahşedilen AMH hem erkeklerde ayrıca de kadınlarda yer alan bir glikoprotein çeşididir. Cinsiyet farklılaşmasını karşılayan bu hormonun adı da buradan gelmektedir. Kadınlarda yumurtalıklarda yer alan, 2-8 mm arasında boyutlardaki foliküllerden salgılanmaktadır. Anne karnında salgılanmaya başlayan bu hormon menopozun ardına kadar salgılanmaya devam etmektedir. Her ne kadar menopoz sonrasında da vücutta bulunsa da bu ölçülemeyecek dek düşük bir seviyededir.

AMH hormonun en büyük özelliklerinden birisi de kadınlardaki yumurtalık rezervi konusunda bilgilendirici özelliğe sahip olmasıdır. Daha önce yumurta takibi FSH testi ile peşine düşüp takip edilirken son yıllarda AMH testinin önemi artmıştır ve bilim çevresi göre kabul görmüştür.

AMH testinin esas kullanım amacı kadınlarda doğurganlığın değerlendirilmesidir. bunun dışında polikistik over sendromuna sahip olan kişilere AMH testi yapılması ise yumurtalıkların fonksiyonu hakkında veri vermektedir. Erkekler için bebek ve çocuklarda testis ve üreme fonksiyonlarının ölçülmesinde kullanılmaktadır. AMH testi kimsesiz bir çiftin doğal yollar ile çocuk sahibi olup olmayacağını değerlendirmeye yetmemektedir. Daha dinç sonuçların elde edilmesi için FSH ve E2 testleri ile birlikte yapılmaktadır. Bu şekilde çiftin bebek sahibi olma şansı daha yüksek bir kesinlikle belirlenmektedir.

AMH seviyesi düşük çıkarsa ne olur?

AMH testi sonucunda hormonun düşük çıkması kadınlarda yumurta sayısının ve kalitesinin düşük olduğunu göstermektedir. Bu da kadında doğurganlığın azaldığı anlamına gelmektedir. AMH sonucu düşük çıkan kadınların üzüntülü olmasına gerek yoktur oysa önlerindeki zamanı iyi kullanmaları gerekmektedir. 38 yaşından genç kadınlarda AMH değeri 2.0 ile 6.8 ng/ml olmalıdır. AMH seviyesi 1’den düşükse düşük, 0.5’cilt düşükse fazla düşük, 2.0 ile 6.8 arasında ise alışılagelmiş ve 6.8’den yüksekse yüksek olarak kabul edilmektedir. AMH seviyesi bilhassa polikistik yumurtalığı olan kişilerde yumurta hücreleri artı olduğu için yüksek seviyelerde çıkmaktadır.

 

Kaynak: www.milliyet.com.tr URL: http://www.milliyet.com.tr/pembenar/yumurtalik-rezervi-nasil-olculur-amh-dusuklugu-nedir-6410054