Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, beraberinde de birçok psikolojik probleme sebep oldu. Evlerimizde kendimizi izole ederken, zaman kaybımızı yitirmenin ötesinde konsantrasyon zorlukları, kendi sağlığı ve yakınları hakkında endişe, dehşet, depresyon, vesvese gibi ruh sağlığı sorunlarında da büyüme görülmeye başlandı. Psikolog Prof. Dr. Aylin İlden, yapılan bir taramaya tarafından, daha önce bir ruh sağlığı sorunu bulunmayan, bu sürece kadar önceden psikolojik olarak bir destek almamış kişilerde de karantina sürecinde farklı alanlara yönlendirilmiş ruh sağlığı sorunları gelişebileceğini söyledi ve önerilerde bulundu.

Evdekal günlerinde ruh sağlığı için öneriler

- Titiz olun fakat aşırıya kaçmayın. Bu üzerinizdeki kaygıyı arttırır. Bu yüzden örneğin el ve eşya yıkama gibi süreçlerde dengede tutmak önemli.

- Afet (felaketleştirme) değerlendirmelerinden kaçının. Örneğin evden çıkmayan birinin gün içinde defalarca 'Ateşim var mı?' diyerek ateşini ölçmesi, üzerindeki gerginlik ve kaygıyı arttıracaktır. Bu durumu yönetmeye çalışın.

- Rutinler oluşturun. Uyum ve tutarlılık hayat boyu ruh sağlığımızı gözetmek için gerekir.

- Bağlantıda kalın. Telefon görüşmeleri, yazışmalar, sosyal ağ ve video konferans aracılığıyla teknolojiden en iyi şekilde yararlanın ve meslek arkadaşlarınızla, arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişimde kalın.

- Sosyal medyayı sınırlayın. Güvenilir kaynaklar aracılığıyla durumdan farkında olan olun, oysa bunalmış hissetmemek için haberlere ulaşımınızı sınırlı tutun.

- bezginlik ile çaba edin. Can sıkıntısını alt etmek ve akli faal kalmak için size neler iyi geliyorsa onları yapın.

- Tükenmişlikten kaçının. Rahatlamak için işinize katı sınırlar koyun. sıkıntı ve yalıtım strese neden olur; mesela, nefes egzersizleri, farkındalık, meditasyon gibi çalışmalar yapmak stresle başa çıkmanıza yararlı olacaktır.

- Her seferinde bir gün sonrasını düşünün. Geleceğe çok pozitif odaklanmamaya çalışın. Bunların geçici önlemler olduğunu ve yalnız olmadığınızı unutmayın. Bugünden sadece ertesi gün için yapılacaklar listesi hazırlayabilirsiniz. Daha ilerisi için planlar yapmayın.

- Duygularınızın haberdar olun. Olumsuz duyguları tolere etmek daha zordur, oysa yardıma ihtiyacımız olduğunu, endişelendiğimizi, mutsuz hissettiğimizi kabullenmek travma ile başa çıkmayı kolaylaştırır.

- Manâsız zamanınızda daima yerine getirmek istediklerinize odaklanın. Bu isteklerinize vakit ayırın. Keşke zamanım olsa da yapsam dediğiniz aktiviteler ve hobileriniz için fırsatı değerlendirin. Hoşunuza gidebilecek yeni aktiviteler keşfedin.

- Okumak ve izlemek istedikleriniz için bir liste yapın. Bunlar için defalarca zamanınız yoktu işte hemen o zamanı buldunuz. Puzzle, su doku, okuma-yazma, bulmaca çözme gibi aklınızı aktif tutan hobilere vakit ayırın.

- Beslenmenize dikkat edin. Bu günleri sağlıklı gıda ve egzersiz yapmaya ayıracağınız zamanlar olarak düşünün. şimdi becerikli yemek yemek pişirme fırsatınız var. Kendi ekmeğinizi, sağlıklı çorbalarınızı ve konut yapımı menünüz için öteki becerikli ve nefis yemekleri yapmayı deneyebilirsiniz.

- Sevdiklerimiz bile onlarla yeterince uzun zaman kaldığımızda rahatsız edici olabilir. Evin içerisinde kendinize bireysel bir bölge yaratmak ve ara sıra bireysel zaman geçirmek de sakinleştirici olabilir.

Kaynak: www.kadinvekadin.net URL: https://www.kadinvekadin.net/koronavirus-gunlerinde-ruh-sagligimizi-korumanin-yollari.html