Kayserya açıklarında yaklaşık MÖ 600'lü yıllarda battığı tahmin edilen ticaret gemisinin kalıntıları arasından çok sayıda tarihi eser ve ticaret malı bulundu.

Araştırmacılara göre bu kalıntılar son 30 yılda dünyada bulunan en büyük antik hazine. İsrail Eski Eserler Kurumu buluntuların farklı dönemlere ait olduğunu ancak bir ticaret gemisinden çıktığını açıkladı. Dalgıçların buluntuları hemen İsrail Eski Eserler Kurumu’na bildirdiği, geminin kalıntılarının yanı sıra çapasını da tespit ettikleri belirtiliyor.

Roma güneş tanrısı Sol, ay tanrıçası Luna ve Afrikalı bir köleye ait tasvirlerin çok iyi durumda oldukları ve çıkarılırken de hiçbir hasar görmedikleri belirtildi.

Dalgıçların ayrıca gerçeği büyüklüğünde yapılmış üç bronz heykele ait parçalarla, balina ve başında kuğu taşıyan bir yaban domuzu şeklindeki yapılmış musluk gibi hayvan tasvirleri de bulduğu bildirildi.
Denizaltı arkeoloğu Jacob Sharvit kalıntıların muazzam güzelliklerinin yanı sıra tarihi açıdan da büyük öneme sahip olduklarını vurguladı.