Binlerce yıldır farklı kültürlere ev sahipliği yapan Anadolu'da malum yer altı ve yer üstünde birçok tarihi eser ve kalıntı mevcut. Sanatsal değerlerinin de çok yüksek olan bu eserlerin, korunması ve çıkarılması konusunda yeteri kadar denetim sağlanmıyor.

Bulunan en eski insan kemiğinin 1.2 milyon yıl öncesine tarihlendiği bu topraklar, en az o zamandan beri insanlar tarafından yaşanılan bu topraklarda günümüzde maalesef kültürel miras tahribatı da oldukça fazla.Hemen hemen her yerinde bir kültür varlığı bulunan Anadolu’da sürekli olarak define kazıları yürütülmekte.

Türkiye tarihi eser kaçakçılığında son zamanlarda ise Suriye'den kaçırılan eserlerin Avrupa'ya ulaştırılmasında kavşak görevi görmesiyle gündemde.

Bunun dışında koleksiyonerlerin elinde bulundurduğu eserlerin çalınması da son zamanların artan problemlerinden. Asıl korkutan nokta ise, devlet müzelerinde kaybolan eserler. Kimin nasıl ve ne zaman aldığı bilinmeyen eserlerin değeri çok fazla.

Hepsi olması gerektiği gibi belgelenmiş, fotoğraflanmış ve envanter kayıtları bulunuyor. Fakat sayısız tarihi eser, bir şekilde müzelerden ve koleksiyonerlerden çalınıyor. Asıl soru ise bu eserlerin bu kurumlarda nasıl kaybolduğu, neden bulunamadığı. Herhangi bir devlet görevlisinin araştırılması için de henüz bir girişimde bulunulmadı. Birçok değerli eserden iz dahi yok.