Lafçı Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre AKP'li milletvekillerinin gençlerin işe girişlerini güya basitleştirmek emeliyle getirdiği 25 yaş altı, 50 yaş üstü yurttaşların elastik çalışmasına yol kalemtıraş tertip etmenin maddeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Komisyonu'nda AKP'li milletvekillerin reyleriyle kabul edildi. AKP Milletvekili Cemal Öztürk, tertip etme kanunlaştığında hali hazırda kumpaslı çalışan takribî 1 milyon gencin kısa çalışma sistemine geçmesini beklediklerini söyledi. Kısa çalışmaya geçen gençlerin ücretleri düşecek, işten atılmaları basitleşecek, kıdem ve ihbar tazminatı hakları kaybolacak. Gençler ve 50 yaş üstü emekçiler, devlet eliyle patronlara sanki ‘köle emekçi' gibi sunulacak.

Komitede konuşan AKP Milletvekili Cemal Öztürk, 25 yaş altında 3 milyon 449 bin 393 gencin kayıtlı, 1 milyon 754 bin gencin ise kayıt dışı çalıştığını bildirdi. Öztürk, tertip etmenin kanunlaşması halinde bu 3.5 milyon gençten yüzde 25'nin 862 bin şahıs kısa çalışma modeline geçmesini beklediklerini söyledi. Öztürk ilgisiz çalışanların ise yarısının 877 bin şahıs kısa çalışmayla kayıt altına gireceğini belirtti.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Öztürk'ün bu açıklaması, hali hazırda kumpaslı bir işte bütün zamanlı olarak çalışıp bütün ücret alan en az 862 bin gencin kısa çalışma modeline geçeceği, dolayısıyla bu gençlerin ücretinin düşeceği ve kıdem haklarını kaybedeceği anlamına geliyor. İlgisiz çalışan 877 bin şahsın da kısa çalışmaya geçeceği dikkate alındığında, toplam 1 milyon 739 bin genç sanki köle emekçi statüsünde çalışma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek.

Sendikacılar, kayıtlı çalışanlar için açıklanan 862 bin sayısının iyimser olduğunu, hali hazırda kayıtlı çalışan 1 milyondan daha fazla bireyin işverenlerin baskısıyla kısa çalışmaya geçmek zorunda kalabileceğini söylediler. Yasa çıktıktan sonra patronların bu kesimi bütün zamanlı ve iş teminatlı çalıştırmak istemeyeceğini belirten sendikacılar, köle kumpasıyla çalıştırılacak genç emekçi rakamsın çok daha yukarıyalar çıkabileceği ihtarında bulundular.

ESNEYEN KÖLE OLACAK

Komitede kabul edilen maddelere göre, patronlar 25 yaş altı 50 yaş üstü insanları muhakkak süreli kontrat koşuluna takılmadan elastik çalışma modelleriyle çalıştırabilecek. Üstelik bu sayede patronların devlete ödemesi gereken prim yükü eksilecek, ücret yükü düşecek. Elastik çalışma modeline geçecek emekçilerin ise ücretleri düşüp, primleri azalacağı için emekli olma vakitleri uzayacak, işten atılmaları kolaylayacak. Bu emekçiler işten atıldıklarında ise kıdem ve ihbar tazminatı alamayacaklar, duruşmalara işe dönüş davası açamayacaklar.

Kaynak: www.sacitaslan.com