Sözcü Gazetesi'nden Nazan Doğaner Halıcı'nın haberine tarafından koronavirüs salgını maddi ve psikolojik rahatsızlıklarının yanı sıra, uyku problemlerini de beraberinde getirdi.

Özellikle son iki yıldır uyku problemi yaşamış kişilerde çoğaltma olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu durumun sakıncalarını şöyle açıkladı:

ÇOCUKLAR VE ERGENLER RİSK ALTINDA

Dinç bir uyku; kaç saat uyuduğumuza ve uykumuzun kalitesine bağlıdır. İhtiyacımız olan uyku süresi yaşa göre değişir. Yeni doğan bebekler 16-18 saat, mektep öncesi çocuklar 11-12 saat, okul çağındakiler ve ergenler asgari 10 saat uyumalıdır. Ergenlik döneminde hormonal etkiler biyolojik saati değiştirme eğilimindedir. Bunun sonucu olarak, gecede 9-10 saat uyuması gereken genç, geç saatte yatağa gider ve sabahleyin geç kalkmak ister. Maalesef günümüzde özellikle çocuklar ve ergenler gereken süreden fazla daha az uyuyor. Bu şart keza pandemi ayrıca de son yıllarda yaşamın problemi haline gelen dijital çağın araç ve gereçlerinin kullanımının artmasıyla bağlantılı görünüyor. Bu açıdan baktığımızda bizi gelecekte hastalıklarla boğuşan, sinirli ve huzursuz bir toplum bekliyor diyebiliriz.

VÜCUTTA HANGİ SORUNLAR OLUŞUR?

Yetişkin yaştaki şahısların 7 ile 9 saat uykuya ihtiyaçları vardır. İlerleyen yaşla birlikte vücudumuzda azalan melatonin hormonu sebebiyle uyku süremiz kısalır ve gece daha sık uyanırız. İleri yaşta halk uykuya dalamamaktan, sabahleyin erken uyanmaktan, gece boyunca sık-uzun uyanmalardan ve dinlendirici bir uyku uyuyamamaktan şikayet ederler. ‘Kaç saat uyuyorsunuz?' diye sorduğumda hastalarımın bir kısmı “6 saatten az uyuyorum lakin bana yetiyor” diyor.

Oysa 7 saatten eksik uyumak kalbi dinlendirmez. Uykusuzluk vücudumuzu strese sokar, daha artı adrenalin, kortizol ve öteki gerginlik hormonlarının salınmasına yol açar. Bu hormonlar uykuda kan basıncımızın düşmesini engeller ve kalp hastalığı riskimizi çoğaltır. 9 saatten fazla uyuklamak ise REM uykusunda geçirdiğimiz süreyi artırır. İnsanlar çoğunlukla 9 saatten fazla uyuduklarında kendilerini daha fena hissettiklerini söylerler. Buna ‘uyku yüklenmesi' diyoruz. Bu durumda kan basıncı, yürek hızı ve nabız hızlanarak aşırı çalışır ve yeniden yürek hastalıklarına zemin hazırlar. neticede; 7 saatten az, 9 saatten pozitif uyumamaya itina göstermeliyiz.

İŞTE İKİ YENİ ARAŞTIRMA

Yeni bir bilimsel çalışmada Alzheimer hastalığının erken döneminde incelenen 4 bin 500 vaka üstünde kısa uykunun (gecede 6 saat ya da daha az), beyinde daha yüksek Amiloid Beta (Aβ) yükü ve düşük bellek performansı ile ilişkili olduğu tespit edildi. JAMA Neurology dergisinde yayınlanan bir öteki çalışmada uzun uyku (9 saat ya da daha pozitif) süresinin de daha kötü idareci işlev performansıyla bağlantılı olduğu gösterildi. Ayrıca kısa hem de uzun uyku, daha yüksek bazal metabolizma indeksi dolayısı ile kilo artışı, daha sık depresif yakınmalar, gün içinde daha artı şekerleme ihtiyacının yanı sıra daha kötü bilişsel işlev ve odaklanma sorunu ile ilişkilendirildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/7-saatten-az-9-saatten-fazla-uyumayin-haberi-538228