Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar boy öncesinde sızdırılan taslak metinde kişilere karşın yönelik yeni yaptırımlar üstünde anlaşma sağlandığı ve yaptırımların devreye alınmasının mart ayına öteleneceği belirtiliyordu.

Zirve öncesinde Yunanistan ve Fransa gibi ülkeler, Türkiye’ye daha sert ekonomik yaptırımlar uygulanması gerektiğini savunuyordu.

Fakat, yükseklik devam ederken AB Liderler Zirvesi netice bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü  paylaşıldı ve yaptırım kararı çıkmadı.

Bildiride Avrupa Birliği’nin Türkiye ile iki taraflı çıkara ve iş birliğine dayalı ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğuna göze çarpan edildi.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

AB ile Türkiye arasındaki irtibat kanallarının açık tutulmasının önemine şive yapılarak, “Türkiye’nin AB ve üyeleriyle gerçek bir ortaklığı cesaretlendirmek, farklılıkları diyalog ve milletlerarası hukuka uygun bir şekilde çözmek için hazırlanmış olduğunu göstermesi halinde artı Türkiye-AB gündemi hâlâ masada. Bu tür bir gündem ekonomi ve ticaret alanlarını, halklar aralarında teması, yüksek düzeyli diyaloğu ve göç konusunda devamlı işbirliğini kapsayabilecektir” denildi.

Bildirde, Türkiye ile Yunanistan aralarında görüşmelerin baştan başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu belirtildi.

Netice bildirgesinde, en geç Mart 2021’e kadar AB ile Türkiye ilişkilerinin durumu ve bundan sonrasına ilişkin seçeneklerle ilgili rapor hazırlanması istendi.

ABD İLE HAREKET EDİLECEK

AB liderleri, Türkiye ve Doğu Akdeniz konusunu ABD ile eşgüdüm içerisinde yürütmek istediklerini de açıklama etti.

AB sonuç bildirgesinin Türkiye ile ilgili bölümünde Konsey’den 11 Kasım 2019’da kabul edilen kararlar çerçevesinde “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de eksik bir şekilde gerçekleştirdiği sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemlerle ilgili ilave listeler hazırlaması” istendi.

AB Konseyi’nin Kasım 2019’da aldığı karar, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan birey ya da kuruluşlara gezi kısıtlaması ve varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulanmasını öngörüyordu.

2019’da yapılan Konsey toplantısında Kıbrıs’ın bağımsızlık haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle bir takım isimlerin AB ülkelerine girişi yasaklandı ve bazı şirketlerle birlikte mülk varlıkları donduruldu.

Hem, Kıbrıs konusunda da AB liderlerinin adanın her yerde birleşmesi için Birleşik Milletler çatısı altındaki görüşmelerin hızlı bir şekilde tekrar başlanmasına destek verdiği belirtilerek, Türkiye’den de aynısının beklendiği vurgulandı.

Netice bildirgesinde, Türkiye’ye “göçmen akınını sorumlu bir şekilde yönetmesi ve insan kaçakçılığı şebekeleriyle çaba etme çabalarını artırması” çağrısı da yer aldı.

Reuters haber ajansına konuşan Fransız bir yetkili, alınan kararların şu aşamada Türkiye ile “bozulan duruma bir cevap olduğunu” ifade etti.

Kaynak: www.sacitaslan.com