Sabahleyin Gazetesi'nin haberine kadar asgari ödenti zammı pazarlığında ise 4 parametre öne çıkıyor. Alıştırma ve Sosyal Emniyet Bakanı Vedat Bilgin ilk toplantıda, "Enflasyona aleyhinde çalışanı koruyacak aidat" vurgusu yapmıştı.

ASGARİ ÖDENTI ZAM PAZARLIĞINDA 4 KRİTER

Alıştırma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında yapılacak ikinci toplantıda; Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıkları temsilcileri ekonomik bilgi ve raporları paylaşacak. Sosyal güvenlik prim gelirlerini etkileyen temel gösterge olan minimum vergi pazarlığında 'yaşam maliyeti, salgın döneminde ülkenin genel hesaplı durumu, gerçekleşen ve gaye enflasyon, huzur payı' almak üzere 4 parametre öne çıkacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek minimum ücret sözü verirken 2022 zammına yönelik beklentiler yüzde 30'u geçti. Kasım ayı enflasyonu ve 5 aylık 10.48'lik oran asgari ücretteki pazarlıkları da değiştirdi. Enflasyonun üzerinde ve rahatlık payı ile birlikte yapılacak hesaplamalarda artma oranı yüzde 30'u geçecek. Aidat destekleriyle rakam daha da yükselebilecek.

En Az ödenti zammının yüzde 35-40 arasında olması bekleniyor.

BAKAN BİLGİN: "ASGARİ ÜCRETTE EMEĞİ KORUYACAĞIZ"

Çalışma ve Sosyal Emniyet Bakanı Vedat Bilgin toplantıda yaptığı açıklamada, "En Az ücret son zamanlarda kamuoyunda sık sık tartışılan bir konu haline geldi. Asgari aidat doğrusu önemli. Türkiye'de en az ücret bölge yaklaşık 6 milyon civarında emekçi var emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari vergi belirleyeceğiz." dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI SORUSUNA VERİLEN YANITLAR

İlk toplantıda Bakan Vedat Alim minimum ücret ile ilgili yapılan araştırmayı paylaşmıştı:

"Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve idareci, 2 bin 500 işçi ile görüşülmüştür. İmalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sıhhat, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile mülâkat yapılmıştır. İşverenlerin 2022 yılından sağduyulu bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görülmüştür. Katılımcıların yüzde 34'ü 'yeni dönem en düşük vergi ne kadar olmalı' sorusuna, '3 bin 501 ile 3 bin 750 lira arasında' cevabını vererek en yüksek oranı oluşturmuştur. Bu rakamı yüzde 19,3 ile '3 bin 251 lira ile 3 bin 500 lira aralarında olmalı' diyenler, yüzde 13,7 oranı ile de '3 bin 751 ile 4 bin lira arasında olmalı' diyenler izlemiştir. 'En Düşük ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?' sorusuna katılımcıların yüzde 74,3'ü 'evet' yanıtını verirken yüzde 25,7'si ise 'hayır' yanıtını vermiştir."

ASGARİ ÜCRETE VERGİ AYARI

Hükümet asgari ücretteki artışla ortaya çıkan maliyetin yükünü hafifletmek için işletmelere vergi ve prim desteği vermeyi planlıyor. Ücret ve 5 puan işçi primi indiriminde de minimum ücret yüzde 31 artması durumunda 4 bin 194 lira, yüzde 34 artması halinde 4 bin 284 lira, yüzde 37 yükselme halinde 4 bin 373 lira olacak. Yapılacak en düşük ödenti zammı sonrası işsizlik maaşı yapılan zam oranında artacak. Asgari Geçimini Sağlama İndirimi, iş göremezlik ödeneği, yaşlılık aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı zamlanacak.

ASGARİ AIDAT İLE NELER DEĞİŞECEK?

-7 milyon en az ücretlinin maaşı
-En Az geçimini sağlama indirimi (AGİ)
-Askerlik, doğum borçlanması...
-Minimum ücretlinin meslek göremezlik ödeneği
-Kıdem tazminatı
-İhbar tazminatı
-İşsizlik maaşı
-Ihtiyarlık, evde bakım ve engelli maaşı
-Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe ast ödeme yapanların verdikleri paralar
-Gündelikçiler için ödenecek primler
-Genel sağlık durumu sigortası primi
-Sözde zamanlı çalıaşn annelere İŞKUR kadar ödenen para

ASGARİ AIDAT NASIL BELİRLENİYOR?

En Düşük ücreti, yasa gereği emekçi, patron ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan En Düşük Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Kurul, yeni asgari ücreti tespit çalışmaları dahilinde dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardındaki Kurul, emekçi, patron konut sahipliğindeki toplantıların arkasında son toplantısını yeniden bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği kurul, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ AIDAT NET 2 BİN 825 LİRA

En Düşük vergi, halen bekar bir emekçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

Apartman görevlileri için ise bayağı işçilerden öbür olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt en az ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal emniyet primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/asgari-ucret-zammi-icin-4-kriter-haberi-542070