Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından uzmanlar, doktorlar ve yetkililer yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte corona virüs salgını ile ilgili uyarılarını artırarak yinelerken ABD’de çok çarpıcı bir araştırma yapıldı.

Dün gece ABD Rahatsızlık Denetleme ve Önleme Merkezleri (CDC) göre kamuoyuna duyurulan araştırmada bu ilkbahar ve yaz dönemlerinde corona virüsü aşısı olmayanların, iki doz aşı olanlara oranla 10 kat daha fala hastaneye kaldırıldığı ortaya konuldu.

Hızla yayılan Delta varyantına karşı aşıların etkin olduğunun vurgulandığı arşatırmada, “Bu dönemlerde aşı olmayanların Covid-19’dan ölme olasılığı aşı olanlara göre 11 kat daha yüksek” denildi.

öte taraftan ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, ülkede kullanılan üç aşı ile ilgili dikkate değer bir araştırma yayınladı. Araştırmada Moderna, Pfizer/BioNTech ve Johnson&Johnson’ın aşıları karşılaştırıldı.

Takriben 32.000 katılımcının dahil olduğu ve Haziran ayından Ağustos ayına kadar devamlı araştırmada üç aşının da Covid-19 dolayısıyla hastaneye yatış oranlarını büyük ölçüde azalttığı ortaya konuldu. Mayo Clinic göre yapılan ve henüz hakemli dergide yayınlanmayan araştırmada üç aşının da hastaneye yatış oranını yüzde 86 oranında engellediği belirtildi.

Ama Moderna olanlarda bu oranın yüzde 95 olduğu belirtilirken Pfizer/BioNTech olanlarda ise bu oranın yüzde 80 ve Johnson&Johnson olanlarda ise yüzde 60 olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenleyen CDC Direktörü Rochelle Walensky, “İşin özü şu: Elimizde bilimsel malzemeler var ve pandemiyi atlatmamız gerekiyor. Aşı işe yarıyor ve bizim Covid-19’u ağır geçirmemizi engelliyor” dedi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/asi-olmayanlarda-covid-19dan-olme-riski-11-kat-fazla-haberi-538244