Sözcü Gazetesi'nin haberine kadar Tüzük Mahkemesi Rahip Brunson’ın adalet ihlali başvurusunu oybirliğiyle reddetti. Dava, Türkiye'yle ABD aralarında stres yaratmış, Brunson teröre takviye vermekten hüküm giymesine rağmen özgürlük bırakılmıştı.

Tüzük Mahkemesi, ABD ile Türkiye arasında gerginliğe neden olan Rahip Andrew Craig Brunson'la ilgili başvuruyu sonuçlandırdı.

Yüksek mahkeme, tutuklamanın hukuki olmaması ve tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğne ilişkin iddiaların vakit aşımı sebebiyle kabul edilemez olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, konutu terk etmeme şeklindeki adli denetleme tedbirinin hukuki olmaması dolayısıyla birey hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğne ilişkin iddianın da açıkça dayanaktan mahrum olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Mahkeme bu karara da oy birliğiyle imza attı.

HÜKÜM GİYMESİNE KARŞIN ÖZGÜRLÜK BIRAKILDI

Amerikalı Rahip Brunson yaklaşık 30 yıldır yaşadığı Türkiye'de, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardındaki tutuklanmıştı. Türkiye, ABD'de yaşamış terör örgütü FETÖ lideri Fetullah Gülen'le takasını talep etmiş oysa Başkan Trump, Brunson'ın özgür bırakılmaması halinde yaptırım uygulamakla tehdit etmişti. Brunson, 2018’de, teröre takviye vermekten 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası almasına rağmen özgür bırakıldı ve ABD'ye döndü.

Kaynak: www.sacitaslan.com