Balkanları tek çatı altında topluyoruz!..

Uluslararası Balkan Kooperatifi Genel Başkanı ve Milletlerarası Balkan Barışma Köyü Projesi Koordinatörü Hamza YAVUZ, ülkemizde 12 milyon Balkan göçmeni ve Balkanlarda ise Makedonya’dan Slovenya’ya 51 milyonluk toplumu kucaklayacak, gelecekte uzlaştırma ve istihdamı sağlayacak, gençleri bilim, eğitim, kültür, sanat ve spor alanında buluşturacak, ortak akılda sorunlarına çözümler üretecek mekana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Balkan toplumuna umut olacak sinerji merkezine ihtiyaç vardır. böylece Milletlerarası Balkan Uzlaşma Köyü projemizi en kısa zamanda hayatta geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Avrupa Balkanlara uzak duruyor

20. asır başından bu yandan yaşadığı savaşlar, katliamlar ve göçlerin Balkan toplumlarının kaderi haline geldiğini, şimdilerde ise Balkan toplumunun takriben yüzde 25’i olan gençlerin, ekonomi, istihdam, uzlaştırma ve gelecek endişesi yüzünden Batılı ülkelere göç ettiklerini bildiren Yavuz, Avrupa’nın reel anlamda Balkanların ihtiyacı olan takviye ve katkılardan uzaktan durduğunun altına çizerek, “ NATO ve AB arasına sıkıştırılmış olan minik Balkan ülkelerinin geleceği belirsizliklere bırakılamaz. Balkan coğrafyasının yargı ettiği fazla açık fikirli, fazla inançlı ve uzlaştırma batmış geleceği için her zaman birlikte açık sözlülük içerisinde Balkan toplumlarının yanına olmalıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin katkısı sınırlı

Ülkemizin Balkanlara çoğu alanda yaptığı desteklere rağmen ilişkilerimiz kültür, sanat ve duygusallıktan öteye gidemediği acı bir gerçektir diyen YAVUZ,  TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, burslar ve idareli katkılara rağmen Balkanlar ile ticaret sıralamasında maalesef Türkiye’nin 6. Sırada olduğunu ifade etti. YAVUZ konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kültürel ve iki taraflı değerlerimiz anlamında arkadaş ve kardeş Balkan toplumu ile bir fazla alanda, buna ticarette dahil almak üzere istediğimiz seviyelere ulaşamıyor hatta geriliyoruz. Bizim yerimizi Avrupa ülkelerinin doldurduğuna üzülerek tanık oluyoruz.Aslında, Balkan toplumunun ülkemize olan ilgi ve ortak değerlerimize rağmen acaba nerede hatalı yapıyoruz? Çözümü ilk olarak ülkemizde ve kendimizde aramamız gerekmiyor mu? Peki Balkanlarda tayin yapan kuruluşlarımız bu konuda tatmin edici çalışıyor mu? Sorun nerede?  Doğrusu çözüm mü istiyoruz?”

Balkanlarda sosyal, kültürel, eğitim ve idareli alanda 32 projeyi başarılı olarak tamamlamış Türkiye’deki tek sivil toplum kuruluşu olarak; Balkanlarda ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya içeri almamak, her alanda sivil insiyatif ile sorunları yerinde karşılıklı akılda analiz etmek, çözümler üretmek için kollarını sıvadıklarını ve karış karış Balkanlarda incelemeler yaptıklarını anlatan Milletlerarası Balkan Kooperatifi Genel Başkanı ve Milletlerarası Balkan Uzlaşma Köyü Projesi Koordinatörü Hamza YAVUZ,  “6 Balkan ülkesinde, sahada ve tabanda akademisyen, STK, siyasi, yerel yönetimler ve iş dünyası ile yaptığımız 14 aylık çalışma, mülâkat ve toplantılar sonucunda ortak akılda ihtiyaç duyduğumuz ve öncelikleri taşıyan çalışmalarımızın sonucunda; ‘Uluslararası Balkan Barıştırma Köyü’ Projesini sivil insiyatif ile hazırlandıklarını söyledi.

YAVUZ, konuşmasını şöyle tamamladı:

“25 yıllık sürdürebilir, milli ve milletlerarası alanlarda Balkan toplumlarının bütün sorunlarına ortak çözümler üretecek, Ülkemizdeki Balkan muhacirleri ile Balkanlardaki akraba ve dostlarımızı reel anlamda kucaklaştıracak projemizi tamamladık. Gerçek anlamda Balkanlar ile her alanda yurt içinde ve yurt haricen buluşmamıza vesile olacak, Balkan toplumlarının barış, idareli yeniden yapılanma, tehlikesiz gelecek, istihdam ve çıkarlarına hizmet edecek milli projemizi kamuoyu ile paylaşmaya başladık.

Binlerce Balkanlı genci ağırlayacağız

Milletlerarası Balkan Uzlaştırma Köyü’nde her sene 13 hafta gerçekleştirilecek Uluslararası Balkan Gençlik kampına 2.600 genç (her hafta Balkanlardan 150, Türkiye’den 50) genç katılacaktır. Balkanların gelecekte barışına en büyük katkıyı sunacak, kültür, sanat, spor, eğitim, beceri vb. eğitim programları ile bir araya gelen Balkan gençleri, arkadaşlık ve güven içerisinde birbirine kaynaştıracak, Balkanların uzlaştırma dolu geleceğine top yekün sahip çıkacaktır.

Balkanların idareli, sosyal, istihdam ve güven problemlerinin çözümü için her sene 9 ay içerinde toplam 18 çalıştay düzenlenecektir. 4’er günlük yapılacak çalıştayların 10’u sosyal, 8’i ekonomik (Ekonomi, Tarım, Turizm, Yatırım, Sanayi, İnşaat, Bilim. Akademisyenler, Balkan STK’lar, Türkiye STK’lar, Gençlik, Engelliler, İnsan Hakları ve Göç, Medya ve İletişim, Kültür ve Sanat, Çevre ve Sağlıklı Yaşam, Türkiye Bursları mezunları, Kardeş Belediyeler) çalıştaylardan oluşacaktır. Her çalıştay sonucunda hazırlanacak netice bildirileri Balkan Ülkelerinin ilgili birimlerine ulaştırılacak ve sonuçları takip edilecektir.

Hem Türkiye’de yaşayan Balkan göçmenleri, Balkanlardaki dostlarımız ve halkımızın da katılabileceği; sosyal, kültürel, sanatsal, sportif incelemeler ile sergi, moda şovu, sempozyum, tanıtım, ziyafet, konser, şenlik, ulusal günlerin kutlamaları vb. etkinlikler de gerçekleşecektir.

Bu faaliyetlerin daha başarılı olması için, Uluslararası Balkan Barış Köyünde; Çok amaçlı salon, Balkan Çiftliği, Balkan Müzesi vb. mekanlarda kültür, sanat ve geleneksel el sanatları kursları (kilim, halı, yemek yemek, hüner ve dil) da gerçekleştirilecektir.

Devletin el uzatmasını bekliyoruz

Balkan Merkezinde hakiki anlamda Balkanların barıştırma, ekonomi ve güven içinde geleceğe hazırlayacak, sorunlara iki taraflı akılda çözümler üretecek sürdürülebilir ve çıktıları ile milletlerarası alanda örnek olacak mega bir projedir. 21 yüzyılda Balkanlarda arkadaşlık, beraberlik, ekonomi, imal, istihdam, uzlaştırma ve güvenli geleceğe katkı sağlayacaktır. ÜlkemizdekiBalkan toplumunun ve STK’larının, randevulaşma ve proje üretim merkezi olmasına zemin hazırlayacak ülkemizin uluslararası alanda misyon, vizyon tanıtım ve imajına katkı sağlayacak elzem bir projedir. Bu konuda Ülkemiz Balkan toplumunun yanına olmalı ve elini taşın altına koymalıdır.

Beklentimiz; Devletimizin, Balkan halklarının uzlaşma, güven ve ekonomik kalkınmasına Balkanların sorunlarının karşılıklı akılda çözümüne hizmet edecek Balkan Merkezi için (her yıl yurt içi ve Balkanlardan 2 bin 600 öğrenci, birçok meslek kolu ve kurumlardan 3 bin 600 kişiye ücretsiz konaklamasına olanak sağlayacak, yapılacak faaliyetlerle 51 bin 200 kişiye misafirperverlik yapacak, yazılı, görsel ve sosyal medya ile 1 milyon 300 bin kişiye ulaşacak) Milletlerarası Balkan Barış Köyü projemize takviye verilmesidir. Yer konusunda da her türlü girişimler yapılmış olup devletimizden gereken desteği beklemekteyiz”

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/balkanlar-tek-cati-altinda-toplaniyor.html