Yüksek enfl asyonist ve düşük faiz ortamında rakipsiz kalan Borsa İstanbul’a ilgi her geçen gün artıyor. Hisse senedine yatırım yapanların sayısı 3 milyonu geçmiş durumda. Yeni gelen yatırımcılar aralarında kripto paralarda umduğunu bulamayanların yanında Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkanlar var.

NB Ekonomi’den Ufuk Korcan’ın analizine tarafından döviz kurlarında uzun zamandır yaşanan yatay seyir, KKM’nin uygulamaya başlandığı günden bu yana ilk olarak yatırımcılara ‘faiz’ dek getiri sundu. Merkez Bankası’nın geride bıraktığımız hafta yaptığı 150 baz puanlık indirimin arkasında KKM’den hisse senedi yöneliş ivme kazanabilir.

ENFLASYONU YENEN TEK ENSTRÜMAN

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine tarafından, 10 aylık enflasyon yüzde 85.51 seviyesinde. Bu süreçte parasını enflasyon karşısında koruyabilen tek yatırımcı kitlesi hisse senedi yatırımcısı oldu. BİST 100 Endeksi’nde yılbaşından bu yanlamasına yaşanan artma yüzde 160’ı aştı. Borsanın bu performansı kulaktan kulağa yayıldıkça ‘bu getiriyi kaçırmayayım’ diyen insanların sayısı da artıyor. Ancak bu noktada yeni yatırımcılara şunu söylemekte yarar var: Borsa 100 metrelik yok maraton koşusu. Dolayısıyla kısa vadeli hareketlerden kaçınmak yatırımcıların faydasına olacaktır.

UZUN VADELİ DÜŞÜNÜN

Hisse senedine yatırım yaparken uyarı edilmesi gereken bir diğer konu ise temel analizden mahrum, ‘dedikodulara’ kadar yatırım yapılmaması. Mümkün düşüş ve yükselişlerde panik yapmamak da kritik öneme sahip. Borsada mali durumu kuvvetli, düzenli büyüyen şirketlere yatırım yapan ve bu yatırımı uzun vadeli düşünen bir kişinin zarar etme ihtimali yok denecek değin eksik. Peki son dönemde çok önemli bir yükselişe imza atan borsa hala cazip mi? Tasarrufl arını enflasyona aleyhinde gözetmek isteyenler için borsanın alternatifsiz olmasının hisse senedine ilgiyi canlı tutacağı düşünülüyor. Mevcut rasyoların yükselişe rağmen ‘ucuz’ olması daha da ‘gidilecek yerin’ olduğuna yönelik görüşleri destekliyor.

BİST Endeksi’nde kritik seviye: 5.035

BİST 100 Endeksi 18 Temmuz 2022 haftasında başlattığı saldırgan yükseliş trendi üzerindeki seyrini devam ettiriyor. Bu trendin üstünde kaldığı sürece de yukarı hareketin teknik anlamda devamı beklenebilir. Bu hafta için bu trendin takviye noktası 4 bin 172 puan seviyesine eşit geliyor. Endeks 18 Temmuz’dan beri bu trend çizgisinin aşağıda yalnızca 1 kez haftalık kapanış yaptı. O kapanış baz alındığında çizilen ikinci trend çizgisi endekste olası geri çekilmelerde sibop görevi görecek. Bu düzey de bu hafta için 3 bin 870 puan seviyesine eşit geliyor. Yani değerlerin bu seviyelerin aşağıda oluşmaması durumunda kısa vadeli ana trend hala yukarı. Beklentiler doğrultusunda hareketin devam etmesi durumunda ise yine bu hafta için 5 bin 35 puan seviyesi endeksin zorlanacağı nokta olarak karşımıza çıkıyor. İndikatörler her ne kadar olumsuz yönde sinyal üretmese de şu lahza için endeks değerinin bollinger bandının üst eğrisinin üstünde olması teknik açıdan muhtemel seanslık kâr realizasyonlarına aleyhinde ihtiyatlı olunması gerektiğini gösteriyor.

F/K ve PD/DD ne açıklama ediyor?

hisse senedi alırken uyarı edilmesi lüzum konulardan biri o hissenin ucuz ya da fiyatı yüksek olduğudur. Bu konuda düşünce edinmek için bir takım rasyolara bakılır. Fiyat/Kazanç (F/K) oranı bunlardan biri. F/K bir hisse senedinin elde ettiği kâra kadar fiyatını ölçme nedeniyle kullanılan bir değerleme oranıdır. Şirketin hisse fiyatının pay başı kârına bölünmesiyle bulunur. Yani hisse senedinin sağladığı 1 birimlik gelir için yatırımcıların ödemeye razı oldukları fiyatı açıklama eder.

Bu oranın düşük olması ‘ucuz’, yüksek olması ‘pahalı’ olarak yorumlanabilir. Oysa sadece F/K oranına bakarak bu sonucun çıkarılamayacağı unutulmamalı.

Yükselme hikayesi olan, yatırım yapan yüksek F/K’lı bir şirketin hissesinden uzun vadede manâlı kazançlar elde edilebilir.

Emin tahmin şiddet Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranı da bir hissenin ucuz olup olmadığı konusunda akıl verebilen bir diğer gösterge.

Bu oran piyasa değerinin defter değerine bölünmesiyle hesaplanır. Ancak yalnızca PD/DD oranına bakarak hisselerin geleceğini kesin olarak tahmin etmek mümkün değildir. PD/DD oranı yorumlanırken mutlaka ek kriterlerin de göz önüne alınması gerekir. PD/DD oranı yorumlanırken 1 değeri referans layık olarak alınır.

Yani PD/DD yorumu bir şirketin piyasa değeri defter değerine bölündüğünde ortaya çıkan sonucun 1’den büyük veya küçük olmasına göre yapılır. Oranın 1’den büyük olması şirket hisselerinin parasal performansına kıyasla yüksek fiyattan değerlendiğini ifade eder.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/borsa-istanbulun-en-ucuz-hisseleri.html