BORSAGUNDEM.COM

Hafta başından bu yana ABD’de beklentilerin üstünde gelen 3. çeyrek şirket mali sonuçları ve makroekonomik veriler risk iştahını desteklerken, gelecek döneme karşın umutları artırarak resesyon endişelerinin de hafiflemesini beraberinde getirdi. Buna rağmen dün Avrupa tarafında açıklanan eylül ayı Alıcı Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin tarihi seviyelere çıkması, enflasyon ve resesyon ikileminin yeniden yatırımcıların odağına yerleşmesine neden oldu. Laf konusu gelişmenin yanı sıra Çin’de manâlı hesaplı verilerin bir mazeret gösterilmeden süresiz bir tarihe ertelenmesi, enerji krizini tırmandıran gelişmelerin mevcudiyetini koruması ve merkez bankaları yetkililerinin “şahin” açıklamalarına devam etmesi de risk iştahındaki düşüşü destekledi.

Yurt içinde dün yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,01 artışla 3.880,34 puandan tamamlayarak kapanış rekoru tazeledi. Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişeleri ile yükselen bono faizlerinin, risk iştahının terse dönmesine niçin olduğunu söyledi. Asya ve Avrupa’da ekonomiye ilişkin endişelerin arttığına da işaret eden analistler, yurt içi ve ABD’de açıklanacak şirket finansal sonuçları ile hisse ve sektör bazlı hareketliliğin devam edebileceğini kaydetti.

Merakla beklenen TCMB faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası beklentilerin tersine, 150 baz puan indirim ile politika faizini yüzde 10,50’ye çekti. PPK açıklamasında; takip eden toplantıda aynı bir adım daha atılacağı ve faiz indirim döngüsünün sona erdirileceğinin gündeme alındığı bildirildi.

Dolar/TL bugün saat 18:00 itibarıyla 18,60 civarında işlem görüyor. Benzer dakikalarda Euro/TL 18,33’ten herif buluyor.

BORSA İSTANBUL

Analistler, bugün yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararının, yurt haricen ise Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik başvuruları başta almak üzere yoğun veri gündeminin peşine düşüp takip edileceğini belirterek, AB Liderler Zirvesi ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların de yatırımcıların odağında bulunduğunu bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.800 puanın destek, 3.950 seviyesinin dayanıklılık konumunda bulunduğunu ifade etti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi günü yüzde 0,53 yükselişle 3900,85 puandan tamamladı.

BİST 100 endeksi, önceki kapanışa kadar 20,51 puan artarken, toplam işlem hacmi 95,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Endeks gün içinde minimum 3877, en yüksek 3942 puanı fark etti.

Kaynak: www.superkulup.com URL: https://www.superkulup.com/borsa-tarihi-zirvesini-yeniledi.html