Akşam Gazetesi'nden Soner Kan'ın haberine kadar Adana’da yaşamış İbrahim Subaşı’ya ait araba için 11 Haziran 2020 tarihli 132 TL’lik park cezası düzenlendi.

Ancak suç oluşturan, 22 Temmuz 2020’de Subaşı’nın evine gönderildi. Subaşı, plaka baz alınarak hazırlanan tutanakta yer alan tarih ve saatte işyerinde olduğu için avukat eşi Nazan Akça Subaşı aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı.

EMNİYET DELİL SUNDU

Avukat Nazan Akça Subaşı, “Suç Oluşturan, ‘Karayolları Trafik Kanunu’ndaki suçun yasal tanımındaki unsurları trafik tutanağında belirtilmeyen; yeri, zamanı ve ceza maddesi gerçek dışı şekilde yazılmıştır” iddiasıyla Adana 4. Sulh Suç Oluşturan Hakimliği’ne itirazda bulundu. İtiraz kabul edildi ve dava açıldı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetim Şube Müdürlüğü, kesilen cezayı savundu ve Subaşı’nın aracını, ‘Karayolları Trafik Kanunu’nun 61. maddesine göre; ‘duraklamanın yasaklandığı yer’ olarak duyuru edilen; Seyhan Caddesi üzerinde park ettiği için cinayet tutanağı düzenlendiğini belirtti.

Emniyetin kanıt olarak sunduğu fotoğrafta yalnızca park yasak tabelası bulunuyor.

FOTOĞRAFTA TARİH DEĞIL

Av. Subaşı da “Müvekkilim, tutanağın düzenlendiği yer ve saatte orada hiç bulunmamıştır” dedi. Yapılan savunmalar üstüne duruşma son kararını verdi. Mahkeme, “Her ne dek tutanağı düzenlenmiş olsa da mahkemeye delil olarak sunulan aracın fotoğraflardaki tarihin belirli olmadığı ve denetime elverişli bulunmadığı için trafik suç oluşturan tutanağının iptali” yönünde karar verdi.

Kararın Türkiye’de bir ilk olduğunu ve ‘emsal’ teşkil edeceğini bildiren Av. Subaşı, “Bu karar, tarafınıza düzenlenen trafik cezası tutanağında yalnızca aracınız fotoğrafı varsa bu sizin kuralı ihlal ettiğiniz anlamına gelmiyor” dedi. 

Kaynak: www.sacitaslan.com