Uyruk Gazetesi'nden Elif Altın'ın haberine kadar 21 yıldır faili meçhul olarak duran dosyanın 5 Haziran 2020’de zamanaşımına uğraması beklenirken yeni bir gelişme yaşanmış İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Faili Bilinmez Suçlar Bürosu savcılığı, suç faili olduğu düşünülen kişilerin ifade alma işlemleri devam ettiği ve aralıksız incelemeler (kan örnekleri, DNA incelemesi ve parmak izi incelemesi gibi) olması sebebiyle TCK 67. maddesi gereğince zamanaşımını durdurmuştu.

Savcılık bu zamana dek, apartmanda oturan, apartmana giriş-çıkış yapan veya ihbar edilen şahısların yanı sıra Çağla’nın mektep arkadaşları ve akrabalarına varıncaya değin takriben 70 kişinin ifadesini alırken 100’ü geçkin kişinin ise kan örnekleri incelendi. Hem şüphelinin DNA örneği de emniyetin DNA havuzunda ve aralıksız burada DNA taraması yapılıyor. Oysa şüphelinin bulunması için kan örneğinin alınmasını gerektirecek bir olaya karışması gerekiyor.

DNA ansızın çok şahsa ait

Bu gelişmelerin arkasında savcılık, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’ne gönderdiği DNA örnekleri üzerinde Yeni Nesil Dizileme (NGS) teknolojisi kullanılarak kararsız tespiti amaçlı biyolojik araştırmalar yapılmasını istek etti. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi’nde görevli 5 uzmanın hazırladığı raporda, “Pat Diye çok kişi taşıyan DNA profillerinde elde edilen kalıtımsal özelliklerin canlının dış görünüşündeki yansıması (saç rengi, göz rengi, deri rengi vs.) olarak adlandırılan fenotipik özelliklerin de ansızın fazla şahsa ait olması laf konusu olacak ve bu şart içten izah etme yapılmasını engelleyecektir. Bu sebeple, gönderilen kıyafetler üzerinde çivi örneğinden elde edilen YSTR profiline sahip kararsız şahsın otozomal DNA’sının maktulün DNA’sı ile karışmamış halde saptama edilmesi amaçlanarak bu ihtimal doğrultusunda her yerde incelemeye alınmıştır. Çağla Tuğaltay’a ait kıyafetler üzerinde yapılan DNA analiz çalışmaları neticesinde, çivi örneğinde bulunduğu tespit edilen YSTR profilinin sahibi belirsiz şahsın DNA’sı kıyafetlerde elde edilememiştir” denildi.

Kaynak: www.sacitaslan.com URL: https://www.sacitaslan.com/cagla-tugaltayin-katilinden-21-yildir-hic-bir-iz-yok-haberi-535733