Milliyet Gazetesi'nin haberine göre CHP,  salgın sürecinden etkilenen esnafın meselelerinin çözümü için yasa öneriyi hazırladı. Öneriye göre; esnaf için sicil bağışlamayı çıkarılacak, stopaj kaldırılacak, kamu müesseseleri esnaftan bir sene müddetle kira almayacak, AVM’ler haftanın bir günü hizmet vermeyecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve tüm milletvekillerinin imza attığı 9 maddelik, “Esnaf ve Artistlerimizin Yeni Koronavirüs Covid-19 Salgınına Karşı Alınan İhtiyatlar Kapsamında Uğradıkları Hasarların Giderilmesi İçin Bazı Yasalarda Farklılık Yapılmasına Ait Yasa Öneriyi” Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Öneri ne getiriyor?

Mazeretinde salgının esnaf ve artistlerin üzerindeki negatif tesirini eksiltmek emeliyle hazırlandığı belirtilen öneriyle yeni bir sicil bağışlamayı öneriliyor. Kira ödemelerinden kazanç aidatı stopajı yapma mükelleflikleri kaldırılarak, işyeri kira kazançlarının da ev kiralarında olduğu gibi kiralayan tarafından beyan edilecek, AVM’ler haftanın bir günü hizmet vermeyecek. Hizmet verilmeyecek gün, o şehrin orijinal koşulları dahilinde, alakalı iş kuruluşlarının fikri alınarak Vali tarafından tanımlanacak.

Kamu kira almayacak

Öneri ile kamu müesseselerinin, koronavirüs COVID-19 salgın temkinleri sebebiyle kapalı kalan kiracısı şirketlerden birikmiş ve ödenmesi gelecek yarıyılda da güç görünen kira kıymetlerini bir sene süresince tahsil etmemesi öngörülüyor. Ayrıca, mektep kantinlerinin şirketçilerinden on iki ay müddetle kira alınmayacak. Esnafın kullandığı kredilerinden doğan borçlarından vadesi 31 Aralık 2020’ye kadar dolacak olan krediler bir sene müddetle faizsiz olarak ertelenecek. Bu sene Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenen aidat borçları, gelecek beş senelik zamanda ve senede bir taksit ödenecek biçimde yapılandırılacak. Aynı mükelleflerin, mücbir neden duyuru edilerek bu senenin son üç ayına ertelenen SGK prim ödemeleri de yine yapılandırılarak beş senede ödenebilmesine imkân sağlanacak.

Kaynak: www.sacitaslan.com